Laste taskuraha oli kooliaasta alguses ligi 300 krooni kuus

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uuringufirma TNS Emor analüüsis läbi 118 Eesti Pangale laekunud kooliõpilaste kirjatööd taskuraha teemal. Analüüsist selgus, et selle kooliaasta alguses said lapsed kulutamiseks keskmiselt 293 krooni (18,73 eurot) kuus.

See summa hõlmab nii regulaarset taskuraha emalt-isalt kui ka vanavanematelt või sugulastelt saadud summasid. Nooremate ehk 7-9-aastaste seas jäi taskuraha suurus enamasti alla 150 krooni, 10-14-aastaste seas oli rohkem neid, kes said taskuraha 150-300 krooni, ning 15-18-aastaste hulgas sai üle 300 krooni kuus ligi kolmandik.

Samuti näitas kirjatükkide analüüs, et mitte alati ei anta lastele taskuraha niisama. Lapsed tegid väikseid tööotsi, kogusid kokku sünnipäevaks kingitud sedelid, aitasid koduste toimetustega ja viisid taarat. Oli ka neid, kes said raha heade hinnete eest.

Suur osa kooliõpilasi näiski pooldavat seisukohta, et raha tuleb ise välja teenida. «Raha ei tohiks olla liiga palju, sest siis võib tekkida tunne, et raha on nii lihtne saada. Päris oma raha jaoks võiks näiteks suvel kuskil mingit tööd teha või aidata vanemaid raskemates töödes,» kirjutas üks noorema vanuserühma esindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles