Härrad, lips ette!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erlend Štaub

Naistel on pidulikul puhul miljon asja, millega end ehtida. Meestel aga pole jumestust, uhkeid lokke, edevaid ehteid ega kleidikaunistusi. On vaid üks tõupuhas edevuse asi – lips. Kuidas seda siduda, sobitada ja kanda? Osavamad võiksid ka seotava kikilipsuga tutvust teha.

Lips kuulub meesteklassika kullafondi. Võiks eeldada, et iga mees saab selle sobitamisega hakkama, kuid asi pole kaugeltki nii. Paljud eksivad elementaarsete reeglite vastu ning lahendavad lipsusõlme nagu võrrandit. Kui harva kasutad, ei pruugi ju mäletada... Polegi vaja! Videod igat laadi lipsusõlmede sidumiseks leiad nüüd Postimehe nipinurgast ja enne tähtsamat pidu saad asja üle vaadata.

Kikilipsu, mida tuleb endal siduda, naljalt enam Eesti poodidest ei leia. Seda kunsti valdavad veel ainult vana kooli mehed.
Kikilipsu, mida tuleb endal siduda, naljalt enam Eesti poodidest ei leia. Seda kunsti valdavad veel ainult vana kooli mehed. Foto: Liis Treimann

Lipsu kandmise tarkused

«Lips peaks ulatuma täpselt värvlini, nii et pannal oleks näha, sest rihm koos pandlaga on juba eraldi aksessuaar,» ütleb rõivabrändi Mosaic disainer Ester Soidla. Liiga lühikeseks või liiga pikaks jäänud lips muudab kandja kentsakaks.

Kuigi pärast lipsu kandmist võib tekkida ahvatlus sõlm alles jätta, sest õige pikkuse saavutamine nõuab teatud vilumust, pole see küll mingi õige tegu. «Lihtsalt anna aega, et kortsud ilusasti välja läheks. Sõlme tegemiseks tuleb aega võtta ja proovida. Kui välja ei tule, siis uuesti proovida, et ta ikka korrektne välja näeks,» toonitab disainer.

Et lips on osa tervikust, siis tuleb seda valides jälgida, et ta sobiks ülejäänud osaga. «Üks asi, millest kindlasti tasub kinni pidada, on mustrid,» mainib Soidla ja lisab, et väga oluline on jälgida, et mustrid oleksid eri suuruses. «Kui sa aga soovid ühesugust rinnaräti ja lipsu mustrit, siis tuleb vaadata, et üks oleks mikromustriga ja teine suuremaga. Kombe kohaselt on hea kasutada ühevärvilist rinnarätti mustrilise lipsu kõrvale, mille üks värv ühtib lipsu värviga.»

Oluline on ka värv. Soodla sõnul peaks see meeldima kandjale endale ja sobima tema iseloomuga. Lisaks värvile on vaja kindlasti silmas pidada ülikonna materjali ja tekstuuri. «Villase toote juures on kena ka villane lips, päris siidlipsu ma sel juhul ei soovitaks,» lausub disainer.

Disainer Ester Soidla sätib kikilipsu paika.
Disainer Ester Soidla sätib kikilipsu paika. Foto: Liis Treimann

Kaks on minimaalne taks

Igal mehel võiks olla kapsi vähemalt kaks lipsu. «Mida rohkem, seda uhkem, aga paar lipsu võiks ikka olla,» nendib Soidla. «Võiks olla midagi, mida kanda tavapäeval, ja midagi, mis sobib rohkem pidulikumaks sündmuseks. Igal juhul peavad lipsud sobima ülikonna ja särkidega.»

Mis puudutab triiksärke, siis Soidla sõnul peaks igal mehel kapis olema kaks igapäevasärki – valge ja helesinine. «Nii-öelda tööhobused,» naerab disainer. «Valgega on väga palju kombineerimisvõimalusi, aga tihtipeale pole see nii huvitav. Helesinine on aga väga kaunis ja sellega saab natuke rohkem näidata oma oskusi lipsu ja rinnaräti kombineerimisega. Helesinisega sobivad kõik tumesinised ja sinised toonid, aga ka kontrastvärvid, nagu punane ja tumepunane. Aga näiteks heleroosa särgi juurde passivad tumedamad lillakad toonid.»

Hea tava kohaselt käib heleda särgiga kokku tumedam lips, kuigi praegu kantakse vahel ka teistpidi, tõdeb disainer. Musta särgi peale ta päris valget ja väga kontrastset lipsu ei soovita:  «Must lips võib olla näiteks matuste puhul, aga muidu on punane selline klassika, mida võiks soovitada.»

Lipsu puhul pole oluline vaid pikkus, vaid ka laius. Praegune mood soosib ka peenikesi lipse, kuid tuleks vaadata ka oma kehaehitust – ümara vormi juurde peenike lips hästi ei passi. «Suuremate meeste kaelas võib peenike lips natuke kentsakas välja näha,» mainib Soidla. «Hea kombe kohaselt tuleks kasutada sama laia lipsu, kui on pintsaku revääri laius.» Väga populaarsed on ka kuue sentimeetri laiused lipsud.

Kapriisne kikilips

Kikilipsu, mille lips tuleks ise siduda, Eesti poodidest naljalt ei leia. Siiski müüvad neid Tallinna ja Tartu Kaubamaja ja Sangar. Sangari müügijuhi Kadi Eensalu sõnul on menukamad klambriga lipsud, sest mehed ei oska kikilipsu sisuda. Seda kunsti valdab pigem vanem põlvkond, noored ostavad kikilipsu üldjuhul vaid pulmadeks.

«Mõni on öelnud, et ta on küll Youtube’ist uurinud, aga no ei tule välja, sellepärast tahabki osta juba valmisseotud lipsu,» ütleb Eensalu. «Aga enamik tänapäeva koolipoisse ei oska tavalistki lipsusõlme teha. Koolilõpetamise ajal on meil ukse taga järjekord, ega lipsusõlme sidumist vist enam koolis ei õpetata.»

Sangari müügijuht Kadi Eensalu kikilipsu sidumas.
Sangari müügijuht Kadi Eensalu kikilipsu sidumas. Foto: Liis Treimann

Enne seotava kikilipsu valimist tuleb selgeks teha oma kaelaümbermõõt. Kikilipsu taha on märgitud Inglise mõõdustikus numbrid, kuid kindlasti tasub lipsu poes proovida, sest see ei tohi olla lühike. Paljude särkidegi juures on kaelaümbermõõt kirjas, see aitab lipsu otsijal mõõdulindita hakkama saada.

Kui kikilipsu sõlm on juba valmis tehtud, saab seda sättida ainult diagonaale tõmmates. «Mulle meeldib, kui kikilipsul jookseb väike volt seest, see annab talle elu. Aga kui volt ei meeldi, siis on võimalik see ka ära keerata,» õpetab Eensalu. «Valmis tehtud lipsudel enamasti mingit volti pole ning need näevad mu meelest välja nagu surnud. Seda, kas lips on õigesti seotud, saab aru sõlme lahti tõmmates – see peab ilusasti kukkuma.»

Kes valib klambritega kikilipsu, peab jälgima, et lipsureguleerija paistma ei jääks. Täiskasvanud mehele sobib kummipaelaga lips sama vähe kui pruun rihm mustade kingadega – mingis eas nii lihtsalt enam ei tehta.

Video: kuidas siduda kikilipsu?

Video: kuidas teha klassikalist lipsusõlme?

Video: kuidas teha Windsori lipsusõlme?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles