Igapäevased asjad

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Sellise nime panid noored keraamikud Jarõna Ilo ja Kaie Pungas oma uuele arginõude sarjale.


Lihtsa joonega kruusid, kannud, kausid, alused ja topsid moodustavad toreda hommikusöögikomplekti.

«Kõik, kel on autoritööna valminud kohvikruus, teavad, kui mõnus on sellest päeva alustades kuuma jooki rüübata,» kõneleb Jarõna Ilo.

«Me oleme sada protsenti keraamikud. Kõik meie tööd on praktilised ja unikaalsed: kui panna kas või kolm ühesugust ja ühest põletusest tulnud kruusi kõrvuti, ei ole need päris identsed, igaüks on natuke omamoodi. «Omamoodi» ongi savisse salvestunud kunstniku käejälg.»

Kuigi kunstiakadeemia kursusekaaslased on erineva käekirjaga – Pungas treib kõik anumad potikedral, Ilo aga rullib, lõikab ja vormib käte vahel detailidest esemed –, sobib nende looming omavahel üllatavalt kenasti kokku. Ilo anumates püüavad pilku jõulised mustvalged triibustikud,  Pungase kausse-topse ilmestavad meeleolukad maalingud.

«Kogu see valgest savist kõrgkuumuskeraamika on mõeldud igapäevaseks kasutamiseks ja seda võib pesta nõudepesumasinas või nühkida svammiga,» täpsustab Pungas.

Kunstnikel on kavas arginõude komplekti laiendada suuremate taldrikute, supitirina, praeliua vm esemetega – ehk on paari aasta pärast terve lõunaserviis valmis. Seni aga saab tandemi kaetud hommikusöögilauda kaks nädalat uudistada galeriis Hop.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles