Viis olulist soovitust elektriõnnetuste vältimiseks

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka pikendusjuhtme kasutusel tuleks jälgida, et vooluvõrku poleks ühendatud palju suure elektritarbimisega seadmeid.
Ka pikendusjuhtme kasutusel tuleks jälgida, et vooluvõrku poleks ühendatud palju suure elektritarbimisega seadmeid. Foto: Panther Media/Scanpix

Elektriõnnetus ei hüüa tulles – eriti detsembris, mil pimedad ilmad tähendavad suuremat elektriseadmete ja küttekehade kasutamist ning elektrisüsteemile lisab koormust jõuluvalgustite kasutamine.

Selleks et pühad ohutult veeta ja elektriõnnetust vältida, annab Elektrilevi klienditeeninduse protsessijuht Meelis Kaps viis lihtsat soovitust.

Ära kasuta katkiste juhtmetega seadmeid

Kui juhet ümbritsev isolatsioonikiht on saanud kahjustada, siis võib kaitseta kohast saada elektrilöögi. Iseäranis ettevaatlik tuleks olla välise jõuluvalgustusega: õues tuleb kasutada välitingimustesse sobivaid juhtmeid ja enne kasutamist veenduda, et garaaži hoiule pandud juhtmed on terved. Ka valgustite ühendamiseks kasutatavad pikendusjuhtmed peavad olema välitingimustesse sobivad ning kindlasti ei tohi ise käepäraste vahenditega juhtmeid jätkata.

Väldi pikendusjuhtmete ja elektrisüsteemi ülekoormamist

Küttekehade, köögiseadmete ja teiste suure elektritarbimisega seadmete ühendamisel elektrivõrku tasuks pikendusjuhtmete kasutamist vältida. Elektrisüsteemi ülekoormamise oht on suurem 20 ja enam aastat tagasi paigaldatud elektrisüsteemide puhul. Pikka aega uuendamata elektrisüsteemi kaitse ei pruugi rakenduda ja ülekoormuse tõttu võib ühenduskoht muutuda ohtlikuks. Kehv kontakt kuumeneb üle ja võib süttida. Ülekoormuse ärahoidmiseks väldi seda, et palju suure elektritarbimisega seadmeid oleks korraga elektrivõrku ühendatud.

Ära kasuta katkisi või vanu elektriseadmeid

Nii nagu katkise isolatsiooniga juhtmed, on ka seadme vigane korpus otsene elektrioht ja kahjustatud seadmeid ei tohiks kasutada. Lisaks on veel paljudes kodudes kasutusel nõukogudeaegsed kodumasinad - näiteks metallkorpusega vahvlimasinad, mille voolujuhtmed on otse metallkorpuse taga ja juhtme vigastuse korral satub ka masina korpus voolu alla. Tänapäevased elektroonikaseadmed kannavad CE-märgistust, mis tagab nende ohutuse.

Ära lae seadmeid umbses kohas ega jäta laadijaid vooluvõrku

Diivani või padja alla laadima jäetud telefon, tahvelarvuti või läpakas võib ülekuumenemise tõttu plahvatada ja süttida. Sagenenud on ka juhtumid, kus pärast laadimist seina jäetud laadijad on süttinud. Seepärast ära lae oma seadmeid umbses kohas ning ära jäta laadijaid vooluvõrku.

Õnnetuse korral kutsu abi

Elekter on nähtamatu oht ja tihti juhtub õnnetus kiiremini kui arugi saad. Kui inimene on elektrilöögi saanud, tuleb kindlasti kutsuda kiirabi. Isegi siis, kui kannatanu enesetunne on hea, tuleks elektriõnnetustest kiirabile teada anda ja kannatanut 24 tundi jälgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles