Valitsus plaanib keelata poodides tubakatoodete väljapaneku (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikus ei pruugi tubakatooted lettidel enam silmaga nähtavad olla.
Tulevikus ei pruugi tubakatooted lettidel enam silmaga nähtavad olla. Foto: Priit Simson

Kord juba laual käinud tubakaseaduse muutmine on taas päevakorras - valitsus plaanib neljapäeval heaks kiita eelnõu, mis keelaks tubakatoodete väljapaneku poodides.
 

Valitsus plaanib neljapäeval heaks kiita tervise ja tööminister Jevgeni Ossinovski esitatud eelnõu, mis märgatavalt karmistaks tubakatoodete müügipiiranguid ja muuhulgas keelaks tubakatoodete väljapaneku ja tubakatoodete kaubamärkide tutvustamise jaekaubanduse müügikohtades.

Tubakaseaduse muutmise seadusega laiendatakse seaduse reguleerimisala, et ennetada ja vähendada tubaka- ja nendega seonduvatest toodetest tuleneva sõltuvuse ja tervisekahjude levikut ühiskonnas, selgub valitsuse kommenteeritud päevakorrast.

Eelnõu ühe suurima muudatusena lisatakse tubakaseadusesse tubakatoodete ja nendega seonduvate toodete väljapaneku keeld ning nende kaubamärkide esitlemise keeld jaekaubanduse müügikohtades.

Jaekaubanduse müügikohas toodete väljapaneku piiramine on eelkõige alaealiste suitsetamise alustamist ennetav meede, mõjudes samas kõikidele teistele tarbijatele, eelkõige suitsetamisest loobuda soovijatele ja endistele suitsetajatele, selgub eelnõu seletuskirjast.

Erandid jäävad spetsialiseerunud jaemüügikohtadele, rahvusvahelisel liinil sõitvatele laevadele ning lennujaama ja sadama kinnisel territooriumil asuvatele kauplustele.

Lisaks laiendatakse kehtiva tubakaseaduse müügiedenduse sätteid tubakatootega seonduvatele toodetele, näiteks ei tohi tubakat pakkuda loosimise võidu, auhinna või muu hüvena. Samtui ei tohi müüa tubakatootega seonduvat toodet mõne teise tootega nagu näiteks mobiilikott ja tuhatoos samas müügipakendis.

Samuti piiratakse eelnõuga e-sigarettide kättesaadavust ja tarvitamist. Näiteks on e-sigareti kasutamine edaspidi lisaks lasteasutustele keelatud kõigis teistes suitsetamiseks keelatud kohtades nagu toitlustusettevõted ja kauplused.

Senisele piiriülesele kaugmüügi keelule lisandub eelnõuga riigisisene kaugmüügi keeld tubakatoodetele ja e-sigarettidele. See tähendab, et edaspidi ei saa e-kaubanduse või kataloogi kaudu neid tooteid enam osta.

Eelnõu kohaselt kehtestatakse nõuded ka elektroonilise sigareti nikotiinisisalduseta vedeliku koostisele ja puhtusele ning keelustatakse tubakast erinevad maitsed e-sigarettides.

Eelnõuga tehakse kohustuslikuks dokumendi küsimine tubaka- või sellega seonduvat toodet ostvalt kliendilt, välja arvatud juhul, kui tegemist on ilmselgelt täisealise või müüjale tuttava isikuga.

Maksu- ja tolliametile (MTA) antakse kontrollostu õigus salatubaka müügi kindlakstegemiseks ning politseiametnikele alaealistele tubakatoodete või seonduvate toodete müügi kindlakstegemiseks koos õigusega vajaduse korral kaasata kontrollostu tegemisse vähemalt 16-aastaseid isikuid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles