Värske katse: paljud kalatooted sisaldavad mürki

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvandustes elavt lõhe toidetakse etoksükini sisaldava söödaga.
Kasvandustes elavt lõhe toidetakse etoksükini sisaldava söödaga. Foto: Sven Hoffmann / Caro / Scanpix

Greenpeace lasi laboris kontrollida 54 Saksamaal müüdavat kalatoodet ja avastas, et üle poole neist sisaldavad taimekaitsemürki etoksükiini.

Kontrolliti kolme erinevat sorti kalatooteid: värskeid, sügavkülmutatud ja suitsutatud kala, vahendab Bild. Värske kala jagati omakorda kalakasvandustest pärit ning looduses vabalt elavaks kalaks.

Mürki leidus kokku 38 kalatootes, kusjuures 32 neist sisaldas etoksükiini lubatud piirväärtusest – 50 mikrogrammist kilogrammi kohta – tunduvalt rohkem. Kõige rohkem oli etoksükiini supermarketiketi Real Norra vetes ujunud kaladest tehtud lõhefilees, kus seda oli 881 mikrogrammi kilogrammi kohta ehk lubatust ligi 18 korda rohkem.

Etoksükiin on kemikaal, mida lisatakse kalasöödale, et see paremini säiliks. Taimekaitsevahendina on seda mürki Euroopa Liidus keelatud kasutada juba 2011. aastast. Seevastu kalasöödas tohib seda ainet olla kuni 150 mikrogrammi kilogrammi kohta. Kuna väljaspool kasvandusi elavaid kalu ei toideta, siis neist etoksükiini ka ei leitud.

Piisavate tõendatud andmete puuuduse tõttu ei ole Euroopa toiduohutusamet (EFSA) langetanud lõplikku otsust etoksükiini mõju kohta inimestele. Teadusuuringud annavad siiski põhjust oletada, et see taimekaitsemürk võib kahjustada DNAd, maksa, kilpnääret ja neere ning põhjustada vähki.

Kieli ülikooli toksikoloogi professor Edmund Maseri sõnul peaksid kasvandustest pärit kalaga eriti ettevaatlikud olema lapsed ja rasedad naised. Neil soovitab Maser nädalas piirduda maksimaalselt 300 grammi kasvandusest pärit kala söömisega. Selle asemel tasuks taldrikule panna kas vabast loodusest püütud või ökoloogilisest kalakasvatusest pärit kala, mis etoksükiini ei sisalda.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles