Hea teada: psühholoogilised nipid, kuidas jõuluajal vähem kulutada

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Jõuluajal ahvatlevate pakkumiste keskel on kerge rahakotti tuulutada ning kulutada rohkem kui vaja oleks. Et seda vältida ja kaine mõistus säilitada, saad ka ise mõnd nippi kasutada ja rahakotirauad koomal hoida.

Kümne sekundi reegel. Iga kord, kui poes oled ja meeldiva asja üles korjad, hoia seda kümme sekundit käes ning küsi endalt, kas sa kindlasti vajad seda ning kas see raha läheks ostu tehes õigesse kohta, kirjutab Business Insider. Kui nii teed, on väga tõenäoline, et paned selle asja siiski riiulisse tagasi ning lahkud.

Võõras pakub kaupa. See nipp sarnaneb eelmisele. Kui kahtled ostu vajalikkuses, siis kujuta ette, et seda toodet pakub sulle võõras inimene, kes hoiab samal ajal teised käes sularaha ning annab sulle valiku, kumba võtta. Kui valiksid oma kujutlustes raha, siis järelikult pole sul toodet vaja.

Lükka edasi ebavajalikud ostud. See kehtib just emotsiooniostude kohta, mida võiks vältida, kuid näite võib tuua ka veebipoest. Kui valid mitme toote vahel, siis lisa need mõlemad ostukorvi ning ära mõtle neist enam paari päeva vältel. Selleks ajaks võib toode juba olla laost otsa saanud, hind muutunud või pole sa enam sellest vaimustuses.

Kasuta sularaha. Mitmed uuringud näitavad, et inimesed kipuvad kaardimakseid tehes rohkem kulutama. Seega jäta poodi minnes kaart koju ning kasuta vaid sularaha – nii sa näed, kuidas raha su käes väheneb ning kulutad arukamalt. Kui tahad kulutamist veel enam kontrolli all hoida, siis võta kaasa vaid teatud hulk sularaha ning lepi endaga kokku, et see ongi limiit ning rohkem raha antud hetkel välja võtta ei tohi.

Kata kaart kinni. Kui pangakaarti koju jätta pole võimalik, siis on teine variant panna kaart läbipaistmatu kile või paberi sisse. Võid sellele ka märkida mõne motiveeriva mõttetera või oma kulutamislimiidi. Ka see visuaalne nipp võib aidata kulutamisele piiri seada ning panna enne ostu sooritamist mõtlema, kas ikka vajad seda toodet.

Võrdle kulutusi ja palganumbrit. Kui teenid tunnis näiteks viis eurot, siis seo see number kulutustega, mida igapäevaselt teed. Tass kohvi maksab kolm eurot? See on juba ligi tund aega töötegemist. Ka see võib seada raha teenimisele ja kulutamisele uue vaatenurga.

Tee sisseoste üksinda. Mida rohkem inimesi on kaasas, seda lihtsam on ka impulssostudele alluda. Kui teed oste üksi, on su tähelepanu rohkem kontrolli all ning suudad hoolsamalt ostunimekirjast kinni pidada.

Käi harvem poes. Mida rohkem aega poeskäimisele kulutad, seda rohkem ilmselgelt ka raha magama paned. Püüa hoida poodlemine fokusseeritud – mõtle mitu päeva ette, mida nendeks osta plaanid ning pea sellest nimekirjast kinni. Edasijõudnud võivad paika panna ka ajalimiidi, mille võid poodlemisele kulutada. See vähendab võimalust poodi asju imetlema jääda.

Ära karda öelda ei. Ebavajalikele ja tühistele asjadele «ei» ütlemine annab mõjuvõimu ning tagab, et keskenduksid asjadele, mida tõeliselt vajad. On küll lihtne vaimustuda pühadeaegsetest superpakkumistest, kuid veel tähtsam on pea selge hoida ning ennast ostlemise ajal jälgida, et ostukorvi ei satuks ebavajalikud asjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles