Südamejuust sai Euroopa toiduohutusametilt negatiivse hinnangu

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-Piima toodetud Südamejuust alandab väidetavalt sööja vererõhku. Euroopa toiduohutusameti hinnangul pole see väide aga tõestatud.
E-Piima toodetud Südamejuust alandab väidetavalt sööja vererõhku. Euroopa toiduohutusameti hinnangul pole see väide aga tõestatud. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Euroopa toiduohutusameti hinnangul pole E-Piima paljukiidetud Südamejuustu tervendav toime tõestatud.

Läinud aastal Eesti parima toiduaine tiitli saanud ja muudki tunnustust kogunud Südamejuustu on nimetatud heaks näiteks eestimaisest innovatsioonist ja teesillutajaks Eesti ekspordi arengule.

Euroopa toiduohutusameti (EFSA) hinnang tõmbab aga senisele tunnustusele kriipsu peale – ameti teadlastekogu arvates ei pea juustu kasulikku toimet kinnitavad uuringud vett.

Mõju pole tõestatud

E-Piima väitel aitab Südamejuustu regulaarne tarvitamine vähemalt kolme nädala jooksul vererõhku alandades hoida südame ja südame-veresoonkonna tervist. Selline toime tuleneb firma kinnitusel juustule lisatud Tensia bakterist (Lactobacillus plantarum Tensia).

«Harmony Südamejuustu tervislikud omadused on teaduslikult tõestatud kliiniliste katsetuste teel, milles on osalenud rohkem kui 200 inimest,» kõlab tsitaat E-Piima mullusest pressiteatest.

Euroopa toiduohutusamet avaldas hiljuti, et nendest niinimetatud teaduslikult tõestatud kliinilistest katsetustest kolm olid kontrollimata ja seega ei saa neid käsitleda tõendusmaterjalina. Neljanda, nõuetele vastava uuringu tulemused aga ei kinnitanud bakterile omistatud toimet.

«Katsegrupi ja kontrollgrupi vahel ei ilmnenud uuringu käigus ei süstoolse ega diastoolse vererõhu osas mingeid olulisi erinevusi,» märkis amet. Kuigi pärast neljandat uuringut tehti veel lisaanalüüse, ei saa neist EFSA kinnitusel Südamejuustu väidetava toime kohta järeldusi teha.

Ameti hinnangu kokkuvõttes seisab selgelt, et Südamejuustu ehk siis Tensia bakteriga rikastatud Edami tüüpi juustu tarvitamise mõju vererõhule pole tõestatud.

Niisugune hinnang ei tähenda, et E-Piim ei tohiks Südamejuustu enam toota. Küll aga puudutab see väidet, et juustu söömine alandab vererõhku.

E-Piima juht Jaanus Murakas märkis, et Postimehe küsimused Südamejuustu kohta üllatasid teda. «Seda ei saa nii lihtsalt võtta, see teie küsimus on umbes sama, mis «kas te olete hommikuse konjakijoomise maha jätnud»,» lausus Murakas.

Ta märkis, et ettevõte kasutab teadusarenduskeskuselt saadud patenteeritud bakterit.

Teadustööga edasi?

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp tõdes, et EFSA hinnang on kurb tagasilöök, kuid pole mingit põhjust selle õigsuses kahelda. Ta lisas, et E-Piimal ei ole teist võimalust kui bakteri toime tõestamiseks uuringutega jätkata.

Kuigi tõestatud ja aus info pakenditel on ilmselgelt tarbijate huvides, on EFSA hinnanguid ka kritiseeritud. Kriitika järgi võib ameti tegevus hakata pärssima toiduainetööstuse arengut. Ettevõtjad pole enam huvitatud miljonite investeerimisest, kuna toodete eripärasele toimele tähelepanu juhtivad laused sildil võidakse kiirelt keelata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles