Valitsus vaidleb: kas alkohol peab poes olema läbipaistmatu seina või kardina taga

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: Margus Ansu

Alkoholipiiranguid arutanud valitsuskabinetis oli ühe viimase vaidluskohana arutlusel küsimus, kas väikesed maapoed võiksid pääseda kohustusest paigutada alkohol muust kaubast eraldi läbipaistmatu seina taha. Keskerakonda kuuluva majandus- ja taristuministri Kadri Simsoni hinnangul võib see nõue viia väikeste maapoodide sulgemiseni.

«Jevgeni Ossinovski ettevalmistatud (alkoholiseaduse – toim) paketis on ka ettepanekuid, mis nii suurt toetust ei leia, eelkõige just lisakoormuse panemine kaupmeestele,» ütles majandusminister Kadri Simson Postimehele antud intervjuus. Ministri sõnul on ta kaupmeeste esindajatega kohtunud. «Maapoodidele lisakoormuse panemine võib viia olukorrani, kus maal poe pidamine pannakse kahtluse alla,» ütles Simson. Ta lisas, et tegu on küsimusega, kus tal on vaja tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovskiga leida optimaalset lahendust.

Tänasel valitsuse pressikonverentsil keeldus Ossinovski majandusministri väljaütlemist kommenteerimast. «Kaupmeeste liit  ja teised osapooled on püüdnud veenvalt tõestada igasuguseid asju alkoholi eelnõu kohta. Mind ei ole veendud, et see (alkohol eraldi osakonnas – toim) oleks erakordselt kulukas ja peaaegu et võimatu,» ütles Ossinovski.

Simsonist, Ossinovskist ja justiitsminister Urmas Reinsalust koosnev alamtöörühm peaks hakkama seda arutama, kuid seni pole selleks aega leitud.

Peaminister Jüri Ratase sõnul olid maapoode puudutavad piirangud üks viimaseid vaidluskohti, mis valitsuskabinetis lauale jäi. «Tundub, et mõne poe jaoks on see liiga suur investeering ja on vaja kaaluda, mis kujul seda füüsilist eraldamist teha – kas peab olema sein või piisab kardina ette tõmbamisest,» sõnas Ratas. Valitsusjuht kinnitas, et alkoholipiiranguid valitsuskabinetis enam ei arutata, vaid sellega tegeleb kolmest ministrist koosnev alamtöörühm.

«Minu palve oli, et kolm ministrit ühise keele seal leiavad,» ütles ta. Kui üksmeel on leitud, tullakse teemaga taas kabinetti.

Ossinovski sõnul vaieldi valitsuskabinetis sisuliselt selle üle, kas peab olema sein või piisab sirmist. Selle aasta kevadel esitas Keskerakond riigikogule eelnõu, mille kohaselt tuleb alkohol eraldada muust kaubast läbipaistmatu seinaga. Samasugune säte oli kirjas ka eelmise valitsuse laual olnud alkoholieelnõus, mis annab poodidele valida, kas tõsta alkohol n-ö müüja selja taha või teha sellele eraldi osakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles