Norralased boikoteerivad Coca-Colat

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca-Cola jookide pudelid jäävad lähiajal ilmselt Norra poelettidele seisma, sest tuhanded norralased liitusid firma survestamiseks Coca-Cola toodete boikotiga.
Coca-Cola jookide pudelid jäävad lähiajal ilmselt Norra poelettidele seisma, sest tuhanded norralased liitusid firma survestamiseks Coca-Cola toodete boikotiga. Foto: Marina Puškar

Vähemalt 30 000 norralast on Facebooki kaudu liitunud Coca-Cola vastu suunatud boikotiga.

Aktsiooni põhjuseks on 2008. aastal toimunud kuritegu, mille arvatavat toimepanijat varjab Coca-Cola toodete edasimüügiga tegelev Lähis-Ida ärimees. Boikoti üks initsiaatoreid Sturla Ellingvåg ütles Norra väljaandele Aftenposten, et tarbijate võim on tugev ja sel on mõjujõudu.

Nimelt loodavad norralased, et Coca-Cola toodete ostmisest loobumine sunnib suurfirmat lõpetama koostööd arvatavat kurjategijat varjava ärimehega ning see omakorda sunnib ärimeest süüdistatava välja andma.

Aktsiooni põhjuseks olev kuritegu toimus Londonis 2008. aasta märtsis. 23-aastane norralanna Martine Vik Magnussen vägistati ja tapeti. Süüdlaseks peetakse 24-aastast meest Farouk Abdulhaki, kes põgenes vahetult pärast kuritegu Jeemenisse.

Farouki isa, Shaher Abdulhak on üks Lähis-Ida jõukamaid mehi ning tema firma Shaher Trading varustab Jeemenit, Egiptust ja Liibüat Coca-Colaga.

Ellingvågi sõnul ei ole Coca-Colale ilmselgelt meeltmööda, et neid seostatakse Shaher Abdulhaki ja nimetatud kuriteoga. Mehe sõnul on boikoti eestvedajad olnud suurfirmaga dialoogis ning selle põhjal võib öelda, et liigutakse ühes suunas. Samuti avaldas Ellingvåg lootust, et Coca-Cola katkestab Shaher Abdulhakiga koostöö üsna pea.

Ärimehega seotud ettevõtete poole on pöördunud ka Norra poliitikud ja palunud neil mõelda sellele, kui eetiline on teha koostööd mõrvaloo ühe peamise kahtlusaluse isaga. Poliitikute palvetele on seni vastanud autotootja Daimler AG.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles