Üllatav põhjus, miks mõnes riigis toimib vasakpoolne liiklus (1)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaal toimib vasakpoolne liikluskorraldus.
Inglismaal toimib vasakpoolne liikluskorraldus. Foto: Aarne Mäe

Enamik maailmast sõidab paremal pool teed, aga 76 riiki ja territooriumit kasutavad vasakpoolset liiklussüsteemi, usutakse, et see sai alguse juba Vana-Roomast.

Roomlased juhtisid oma kaarikuid ja sõjavankreid vasaku käega, et hoida parem käsi vaba relva kasutamiseks, kui vastane peaks ründama, kirjutas Business Insider. See kandus üle ka keskaega kuni 1773. aastal plaaniski Inglismaa vastu võtta vasakpoolse liiklussüsteemi.

Prantsusmaa polnud sellega aga nõus ning eelistas parempoolset, sest Prantsuse väejuhile Napoleonile, kes oli vasakukäeline tundus paremal pool liiklemine parema sõjataktikana. Mõlemad riigid viisid endale meelepärase süsteemi üle ka oma kolooniatesse, seepärast on ka paljud endised Inglismaa kolooniad vasakpoolse liiklusega.

Selleks, et laiema maailma ja enamikuga ühtida on nii mõnedki riigid proovinud süsteemi muuta vasakpoolsest parempoolseks. Viimati püüdis seda 2009. aastal teha Austraalia lähistel asuv saareriik Samoa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles