Üks küsimus: kas töölepingut saab sõlmida ka suuliselt?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordne probleem puudutab suulise töölepingu kehtivust.

Küsimus

Läksin suve alguses tööle ning töötasin pea oktoobrini. Soovisin teha töölepingut, kui seda ma ei saanud. Hiljuti avastasin, et minuga on siiski leping tehtud. Nagu ma nüüd asjatundjalt teada sain, siis on võimalik ka suuline tööleping.

Nüüd hakkasin mõtlema, et kui mul oli suuline tööleping, siis oleks tööandja pidanud minu pealt ka makse maksma. Maksu- ja Tolliameti kodulehelt vaadates ei ole aga minu pealt sel perioodil sotsiaalmaksu makstud. Kuidas ma käituma peaksin?

Asi on selles, et ma sain palga iga tööpäeva lõpus sularahas kätte ja palgast olid tööandja sõnul ka maksud maha võetud. Nüüd kahtlen ka selles, kas makse ikka maksti. Mõtlesime tihti, et miks me saame palka, millest on maksud maha võetud, kuigi pole kirjalikku töölepingut.

Vastab tööinspektor-jurist Sirje Aava

Tööleping on sõlmitud ka siis, kui töölepingu kirjalikku dokumenti pooled allkirjastanud ei ole või tööandja pole lepingut töötajale esitanud. Tööleping hakkab kehtima töötaja tööle asumisega. Asjaolu, et Teil töölepingu kirjalikku dokumenti ei ole, ei välista töösuhte ehk töölepingu olemasolu.

Töötajal on võimalus tööandjalt tööleping kirjalikul kujul igal ajal välja nõuda, pöördudes näiteks e-kirja või tähtkirjaga tööandja poole. Kirjaliku töölepingu võib allkirjastada või esitada alati, ka tagantjärele.

Tulumaksuseadusest tulenevalt on tulumaksu maksjaks füüsiline isik ja mitteresidendist juriidiline isik, kes saab maksustamisele kuuluvat tulu. Seega tulumaksu peate Te ise ära maksma, kui tööandja seda Teie töötasult maksnud ei ole.

Kui Teie töötasult on sotsiaalmaks maksmata ja Teil tekib kahju näiteks sellest, et haigestumise korral ei maksta Teile haiguskindlustushüvitist, siis on Teil võimalus tekkinud kahju tööandjalt maakohtu kaudu välja nõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles