Uued 50-eurosed jõuavad ringlusesse aprillikuus

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus 50eurone, mis tuleb käibele 4. aprillist.
Uus 50eurone, mis tuleb käibele 4. aprillist. Foto: Eesti Pank

Aprilli alguses hakkavad Eesti Pank ja teised euroala keskpangad ringlusse laskma uue kujunduse ja täiustatud turvaelementidega 50-euroseid rahatähti.

Uute 50-euroste sujuvaks kasutuselevõtuks on oluline, et ettevõtjad uuendaksid aegsasti rahakäitlusseadmeid ja oleksid kursis rahatähe uuendustega.

Uue seeria 50-euroste rahatähtede kõige silmatorkavam muudatus on samasugune, nagu oli uutel 20-eurostel – rahatähe paremal serval hologrammriba peal asuv uus turvaelement läbipaistev portreeaken. Portreeaken paistab läbi ja kui pangatähte vastu valgust vaadata, on aknas näha Europe portree. Ülejäänud turvaelemendid – Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel – on samad, mis uutel 5-, 10- ja 20-eurostel.

«Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma ja uute 50-euroste vastuvõtuks on aega ettevalmistusi teha veel kolm kuud,» ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. «Ebapiisav tehniline ettevalmistus või rahatuvastusseadme puudumine ei ole põhjus keelduda rahatähe vastuvõtmisest. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada käsitsi,» rõhutas Roosve.

Uus 50-eurone tuleb käibele 4. aprillist. Uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt, kui kaupmehed uuendavad rahakäitlusseadmeid ja autentimisvahendeid. Selleks tuleb ühendust võtta seadmete tarnijatega.

Nii vana kui ka uue seeria rahatähtede turvaelementide kontrollimiseks tuleb rahatähti vaadata vastu valgust, kallutada silme ees edasi-tagasi ja kompida nende pinda. Põhjalikud europangatähtede turvaelemente tutvustavad materjalid asuvad veebilehel uuseuro.eu.

Kaupmehed saavad rahakäitlusseadmete ettevalmistamiseks abi seadmete tarnijatelt. Uute 50-euroste katsetamiseks seadmetes tuleb tarnijatel ühendust võtta Eesti Pangaga.

Uue 50-eurose rahatähe põhjalikumaks tutvustamiseks korraldab Eesti Pank veebruaris ja märtsis sularahakäitlejate koolitusi Tallinnas, Tartus, Jõgeval, Võrus, Pärnus, Haapsalus, Narvas ja Rakveres. Täpsema info koolituste kohta avaldame veebilehel ja erinevaid sihtrühmi teavitab Eesti Pank e-kirja teel. Huvi korral võib Eesti Pangaga ka ise ühendust võtta.

Lisaks saadab Euroopa Keskpank kõikidele sularahakäitlejatele üle Eesti uut 50-eurost tutvustava trükise. Tasuta trükiseid saab tellida Eesti Pangast.

Täiendav info

Esimese seeria ehk praegu kasutusel olevad 50-eurosed rahatähed kehtivad ka edaspidi. See tähendab, et  neid ei ole vaja ümber vahetada, sest nendega saab ka tulevikus poes ja mujal maksta. Sama on kehtinud ka uue kujundusega 5-, 10- ja 20euroste kohta.

Kui hakkame 4. aprillist ringlusse laskma uue kujundusega 50euroseid, siis teeme seda järk-järgult. See tähendab, et samal ajal uute, teise seeria rahatähtedega on kasutusel ka eelmised, esimese seeria rahatähed. Niimoodi oleme toiminud ka 5-, 10- ja 20-eurostega: pankades, poodides, sularahaautomaatides ja igal pool mujal on kasutusel nii uue kui ka vana kujundusega kupüürid.

Kõik esimese seeria rahatähed säilitavad oma väärtuse igavesti, kuid ühel hetkel ei saa esimese seeria rahatähtedega enam poes maksta. Kui see aeg on selgunud, siis teavitatakse sellest inimesi väga pikalt ette. Seejärel saab vana kujundusega 50euroseid uute vastu vahetada tähtajatult nii Eesti Pangas kui ka euroala teistes keskpankades.

50eurose uut kujundust saab tundma õppida iga inimese jaoks jõukohaste võtetega: rahatähte tuleb katsuda, vaadata ja kallutada. Soovitame alati kontrollida mitut turvamärki, mitte piirduda üheainsa turvaelemendi kontrollimisega.

Teise seeria 50-eurosel pangatähel on kasutatud uusi ning täiustatud turvaelemente, mis on sarnased uute 5-, 10- ja 20-euroste turvaelementidega. Näiteks on kõikidel uutel kupüüridel lühikesed reljeefsed jooned pangatähe servades, portreevesimärk, portreehologramm ning smaragdroheline number. Lisaks kasutatakse teise seeria 20-eurosel ja 50-eurosel portreeakent. Aken on läbipaistev koht rahatähel, kuid esi- ja tagakülje kujutised aknas on natuke erinevad. Esiküljel on hologrammi ülaosas paiknevas aknas näha Europe portree; pangatähte kallutades on näha ka nimiväärtus ja seda ümbritsevad vikerkaarevärvilised jooned. Pangatähe tagaküljel ilmuvad aknas nähtavale nimiväärtuse vikerkaarevärvilised kujutised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles