Hästi hoitud rahvarõivas rõõmustab kandjaid mitut põlve

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvarõivad Eesti Ajaloomuuseumi kogust. Sügisel korraldati muuseumile kuuluvas Maarjamäe tallihoones õpituba rahvarõivaste hooldamisest.
Rahvarõivad Eesti Ajaloomuuseumi kogust. Sügisel korraldati muuseumile kuuluvas Maarjamäe tallihoones õpituba rahvarõivaste hooldamisest. Foto: Toomas Tatar

Rahvarõivaid – iseäranis neid, mida on põlvest põlve edasi antud – peavad eestlased suure au sees, kuid et need ka sada aastat või enamgi veel vastu peaksid, tuleb luua õiged hoiutingimused.

«Pesemine on täielik trauma ja võtab ära kogu informatsiooni, mis materjalis enne oli,» nendib konserveerija. Tema hinnangul tuleks üldse vanemate rahvarõivaste puhul esimese asjana teha niiskustest, mis aitaks selgitada, kas asi üldse kannatab pesemist. «Vanu asju tuleks alati pesta kas mingisuguse võrgu või õhukese kanga peal,» soovitab Eesti Vabaõhumuuseumi konserveerimisosakonna juhataja Marike Laht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles