Külmad ilmad annavad torumeestele tööd

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et torud miinus kraadidega kahjustada ei saaks, tuleb nad külmakindlaks muuta.
Selleks, et torud miinus kraadidega kahjustada ei saaks, tuleb nad külmakindlaks muuta. Foto: Sander Ilvest

Miinuskraadid võivad valmistada majaelanikele palju peavalu, külmakahjustustega torude parandamiseks tuleb kohale kutsuda töömees.

«Külmade ilmade saabumisel sagenevad torude jäätumisega seostuvad probleemid,» sõnas AS Lavateir (Toruabi) töödejuhataja Olev Vahtras ja lisas, et esimesed tellimused külmumiste likvideerimiseks on juba tulnud. «Rohkem tuleb tellimusi, kui külma (alla –10 ˚C) on olnud nädala jagu. Varasemad aastad on näidanud, et kui külma on üle paari nädala, siis tellimuste arv mitmekordistub ja tekivad järjekorrad.»

Selleks, et torude külmumist vältida, soovitab Vahtras juba varem üle vaadata kohad, kus külm võib torudele ligi pääseda. «Külmades ruumides asuvad torud peaksid olema soojustatud, paigaldatud küttekaablid. Võimalusel hoida temperatuur ruumides plussis,» rääkis Vahtras.

Santehnik24.ee OÜ santehniku Veljo Frolovi sõnul on juba praegu tekkinud järjekord ning uusi kliente saab vastu võtta alles laupäeval või pühapäeval. «Sel aastal on nii, et külm tuli kiiremini kui lumi,» sõnas Frolov.

Enamasti valmistavad probleemi pinnapealsed torud. Frolovi sõnul on igal aastal sama probleem, kui tuleb esimene suurem külm. «Nüüd pidid küll ilmad soojemaks minema, aga see tähendab, et siis hakkab külm maasse suruma,» märkis mees.

Väljakutseid tuleb santehniku sõnul nii uutesse majadesse kui ka vanade püsiklientide juurde. «On neid, kes ei laiskusest ei viitsi. Olen küll teinud ettepaneku, et tulen suvel, teeme korda,» rääkis Frolov ja lisas, et kui telefonis olukorrast võimalikult täpne kirjeldus anda, siis läheb kohapeal hulga kiiremini.

Torutööde hinnad on aastatega veidi kallimaks läinud. «Oleme üritanud seda küll allpool hoida, aga eks hinna määrab kütusehind ja kõik muu,» põhjendas santehnik. «Oleme ainult euro-kahe võrra tõstnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles