Uuring: Eestist Soome viidava alkoholi kogus väheneb veerandi võrra

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellised koguses alkoholi viivad sagedasti üle lahe nii eestlased kui soomlased.
Sellised koguses alkoholi viivad sagedasti üle lahe nii eestlased kui soomlased. Foto: Alar Truu / Õhtuleht / Scanpix

Eestist soomlaste poolt Soome viidava alkoholi kogus väheneb Soome alkoholiseaduse muudatuste mõjul veerandi võrra, selgus Soome jaefirmade esindusorganisatsiooni Päivittäistavarakauppa tellitud uuringust.

Kui kogu Eestist kaasa toodava alkoholi kogus väheneb veerandi võrra, siis uuringu alusel väheneks Eestist Soome viidava õlle, siidri ja long-drinkide kogus koguni poole võrra, seisab Taloustutkimus läbi viidud uuringus.

Alkoholiseaduse muudatuste mõjul suureneb uuringu alusel Soome maksutulu 60 miljoni euro võrra.

Lisaks peaks muutuma ka tarbijate käitumine – uuringu koostajate hinnangul hakkavad inimesed vähem tarbima kangeid alkohoolseid jooke, eelistades nendele tulevikus väiksema alkoholi sisaldusega tooteid.

Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeerium plaanib muuta alkoholiga seotud piiranguid senisest leebemaks. Toidupoed võivad uue seaduse kohaselt senise 4,7-protsendise alkoholisisaldusega lahjale alkoholile lisaks hakata müüma kuni 5,5-protsendise alkoholisisaldusega jooke, sealjuures ei pea tegemist olema kääritatud jookidega, vaid müüa võib ka kange alkoholi baasil valmistatud kokteile.

Kui varem võisid restoranid pakkuda alkoholi kella poole kaheni öösel, siis nüüd saavad restoranid taotleda luba alkoholimüügiks kella poole neljani öösel ning kliendil tuleb jook tarbida tunni jooksul.

Muudatusega leevendatakse ka alkoholi reklaamipiiranguid, sealjuures võivad restoranid ja baarid reklaamida happy hourit.

Väikepruulikojad, mille toodang jääb alla 500 000 liitri, võivad müüa oma toodangut otse restoranidele ja müügikohtadele, kuid tooted ei tohi olla näiteks kokteilid õllest ja karastusjoogist.

Ka kanget alkoholi müüva riigile kuuluva Alko kaupluseketi poed võivad olla avatud nüüd tund aega kauem, kella üheksani õhtul.

Seadusemuudatusega lubatakse ka inimestel toota omaks tarbeks koduõlut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles