Prantsusmaa keelustas plastist toidunõud – kas Eesti on järgmine? (1)

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plastjäätmed saavad uue elu.
Plastjäätmed saavad uue elu. Foto: Ragn-Sells

Paar nädalat tagasi vapustas maailma meediat uudis Prantsusmaal jõustunud seadusest, millega keelati klassikaliste plastist toidunõude kasutamine – edaspidi saavad Pariisi arvukad tänavakohvikud kasutada vaid biolagunevaid söögiriistu.

Väidetavalt on keeld vastuolus Euroopa Liidu kaupade vaba liikumise põhimõttega; samuti kardetakse, et biolagunev plast leiab edaspidi veelgi kiiremini tee loodusesse kui praegu, kirjutas ERR. Rohelise maailmavaatega inimesed aga rõõmustavad ning küsivad: kas ja millal võiks Eesti prantslaste eeskuju järgida?

Keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eeki sõnul on Eestis kahtlemata päris suured võimalused vähendada selliste toodete kasutamist nende korduvkasutatavate alternatiivide soosimisega, samuti on üldisemalt Eestis suur probleem praegu liigitikogumine ja ringlussevõtt, milles oleme tema sõnul samuti paljudest ELi riikidest maha jäämas.

Prantsusmaal on olemas siseriiklik standard kodusel kompostimisel biolaguneva plasti sh ka topside-taldrikute-söögiriistade kohta. Pole teada, kas selliseid standardeid on ka mujal, aga mujal ELis ja ka Eestis sellist standardit ei ole.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles