Kas kaastöötajate palganumbri teadmine aitab vähendada palgalõhet meeste ja naiste vahel?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa palgalõhe on üks Euroopa suuremaid.
Saksamaa palgalõhe on üks Euroopa suuremaid. Foto: SCANPIX

Saksamaal jõustus uus seadus, mis sunnib ettevõtteid tagama parem läbinähtavus meeste ja naiste palkade vahel, eesmärgiga vähendada palgalõhet.

Uue seaduse regulatsiooni järgi peavad ettevõtted, milles töötab rohkem kui 200 töötajat, jagama infot teiste töötajate palga kohta.

Naiste õiguste minister Manuela Schwesigi sõnul on uus seadus murranguline võrdse palga saamiseks.

«Me peame lõpetama arusaama, et palgast rääkimine on tabu. Selleks, et mehed ja naised võrdselt palka teeniksid, on vaja sellest rääkida,» kommenteeris Schwesig.

Saksamaa palgalõhe on üks Euroopa suuremaid. Seisuga 2016. aasta oktoober teenisid naised meestest 21,6 protsenti vähem.

Ebavõrdsus on tingitud osaliselt sellest, et hulga rohkem naisi töötab madalapalgalistel töökohtadel või poole kohaga.

Naiste puhul, kel on sama kvalifikatsioon, mis nende meeskolleegidel ning kes teevad sama tööd, on palgalõhe seitse protsenti.

Kriitikute arvates süvendab uus seadus töökollektiivis vaenulikkust ja ebavajalikku bürokraatiat. Saksamaa Kristlik-Demokraatliku Liidu liige Christian von Stetteni sõnul tähendab uus seadus lisabürokraatiat ligi 4000 ettevõttele.

«Õigus saada teavet teiste palkade kohta võib tekitada töökollektiivis vaenu,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles