Kartulist saab Euroopa esimene geneetiliselt muundatud toiduaine?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GMO-kartul.
GMO-kartul. Foto: SCANPIX

Euroopa toiduohutusamet andis mullu märtsis loa kasvatada Euroopas geneetiliselt muundatud kartulit. Praegu võib seda kasvatada vaid tööstuslikuks otstarbeks, samas ollakse valmis sellekski, et GMO-kartul satub inimeste toidulauale.

GMO-kartuli Amflora on välja arendanud Saksa keemia- ja biotehnoloogiafirma BASF. Kui mujal maailmas ei ole geneetiliselt muundatud kultuuride kasvatamine mudagi uut, siis Euroopa Liidus oli Amflora teine geneetiliselt muundatud kultuur, mida võib siin kasvatada.

Tõsi, luba on vaid tööstuslikuks otstarbeks kasvatamiseks ja erilise tärklisekvaliteediga Amflora kartulit pruugitakse praegu paberi valmistamisel. Firma on andnud ka lubaduse hoolitseda selle eest, et GMO-kartul ei satuks loodusesse või siis toiduks kasvatatavate kartulite sekka.

Lubadusest hoolimata ei saa seda aga välistada ning seda on ette näinud ka Euroopa toiduohutusamet. Nimelt ei andnud amet GMO-kartuli kasvatamisele rohelist tuld enne, kui olid tehtud ka uuringud ja hindamised selle võimalikust mõjust inimese tervisele.

Geneetiliselt muundatud organismide üksuse aseesimees Elisabeth Waigmann kinnitas, et kui Amflora kartul juhtub kellegi toidulauale, siis ei juhtu sellest midagi hullu – see ei ole toksiline ega ohtlik inimese tervisele. Samas teadis ta, et muundatud kartuli maitse pole kuigi hea. Sellest võib järeldada, et ilmselt seda GMO-kartulit toiduks siiski kasvatama ei hakata.

Teisalt tunnistas Waigmann, et surve geneetiliselt muundatud toiduainete pealetungiks on olemas. Näiteks pole välistatud, et USAs praegu hindamisel olevat kiirekasvulist GMO-lõhet tahetakse hakata kasvatama ka Euroopas. Signaali, et sarnasteks soovideks ja taotlusteks tuleb valmis olla, on toiduohutusamet saanud juba ka Euroopa Komisjonilt.

Ameti ja täpsemalt selle GMO-üksuse pilgu alt peavad enne turule jõudmist läbi käima kõik GMO-tooted ja tooted, mis sisaldavad GMOsid või mis on toodetud GMOdest. Alates üksuse loomisest 2003. aastal on esitatud kokku 151 taotlust, lõplik otsus lubamise või mittelubamise kohta on tehtud 71 juhul ja 67 taotlust on kaalumisel. Ülejäänute kohta ootab üksus lisainfot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles