Tasub teada: seitse levinud viga, mis eelarvesse augu tekitavad

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ootamatuid kulutusi mitte arvestades kipub algselt planeeritud raha otsa saama.
Ootamatuid kulutusi mitte arvestades kipub algselt planeeritud raha otsa saama. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eelarve koostamisel on omad kitsaskohad, näiteks ettenägematud kulutused, mis tähelepanuta jätmisel võivad eelarvest kinni pidamise raskeks teha.

Jaanuar on hea aeg oma kulude-tulude ja finantseesmärkide analüüsimiseks ja isikliku eelarve koostamiseks. Viimast oleks hea järjepidevalt pidada iga kuu, et ei tuleks ette ootamatuid suuri kulutusi ega auku eelarves.

TFBank loetleb seitse sagedast viga, mida tehakse enda või pere raha planeerimisel.

Palgapäevast palgapäevani arvestus

Teisisõnu planeeritakse iga kuu sissetulek täies mahus erinevate kulude katteks. Sealhulgas ei arvestata näiteks enda ja lähedaste haigestumiste, kodumasinate või auto rikki minemise või muu eriolukorraga. Seega tasuks luua eelarvesse eraldi rida hädajuhtumiteks. Muidu võib sinna tekkida mitut kuud mõjutav puudujääk.

Ei mõelda suuremaid või hooajalisi oste läbi

Pühad, sünnipäevad ja muud tähtpäevad on kindlatel aegadel, kuid ometi kipuvad eelarvest välja jääma. Siia kuuluvad ka erinevad hooaja alguste toimetused ja ostud: kevadtööd aias, kütteperioodi algus, rehvide vahetus, kooliminek, jõuludeks kodu kaunistamine jne. Poodi minemine siis, kui vajadus käes, tähendab suuremaid kulusid. Seega haara kalender ning tee iga kuu eelarvesse vastav märge. Planeeritud ostud on tihti soodsamad. Lisaks on mõistlik mõne sündmuse jaoks juba varem koguma hakata.

Unustatakse elu väljaspool kodu

Väljas lõuna söömine, kino, teatri ja kontsertide külastamine, hobitegevused - need on teemad, mis mõnikord eelarveridadele ei jõua, kuid tegelikkuses on igakuised arvestatavad kulud. Kõiki üritusi muidugi ette ei näe, seega võiks iga kuu arvestada mingi kindla summaga. Kui raha peaks üle jääma, pane see summa suurema sündmuse jaoks kõrvale. Kui jätad meelelahutuse eelarvest ja ka oma elust välja, võid millalgi avastada, et argipäev koosnebki ainult tööst ja kohustustest ning motivatsioon eelarvest kinni pidada kaob.

Ei kontrollita jooksvalt kulusid

Kui eelarve koostatud, siis tuleks seda ka igakuiselt kontrollida. Kas toidule kulus ikka planeeritud summa? Kas säästmiseesmärk sai täidetud? Kindlasti tuleks hinnata, kas mõni valdkond vajaks rohkem panustamist ning kas kusagilt saaks kokku hoida. Vahel tasub ka kontrollida kasutavate teenuste ja laenumaksete suuruseid. Mugavusstsooni jäädes võid ilma jääda nii mõneski heast pakkumisest ning tarbetult rohkem maksta.

Ei arvestata puudu- ja ülejääkidega

Kõike ei saa ette planeerida, mistõttu on loomulik, et vahel on teatud eelarverida suurem või väiksem. Siin teevad aga mõned vea, jättes järgnevates kuudes vastavad muudatused tegemata. Kulutades mõni kuu näiteks riietele planeeritust rohkem, tuleks järgmine kuu selle võrra vähem osta. Kindlasti ei tohiks summat samaks jätta, või mis veel hullem, korvata väljaminek säästude arvelt. Kui raha peaks millegi arvelt üle jääma, tasub see kõrvale panna või leida sellele asjalik rakendus. Raha niisama kulutada, kuna eelarve seda võimaldab, pole mõistllik.

Eelarve on vale vahendi abil koostatud

Enne digiajastut koostati eelarve vaid paberi ja pliiatsi abil, nüüd on aga lisandunud erinevad programmid ja rakendused. Eelarve võib olla küll korralikult läbi mõeldud, aga kui see on programmis, mida sa ei oska päris hästi kasutada või mis pole töökindel, siis on vead kerged tekkima. Mõni vahend jälle ei soodusta igakuist tööd eelarvega. Seega vali eelarve loomiseks ja kontrollimiseks vahend, mis on sinu jaoks mugav, selge ja töökindel.

Ei arvestata lähedaste mõju

Siin tehakse üks kahest veast. Eelarve koostamisel seatakse kas endale või teisele inimesele ebareaalsed eesmärgid. Esimesel juhul üritatakse sammu pidada endast jõukamate või erinevate kulutamisharjumustega sõprade või sugulastega. Teisel juhul ei arvestata elukaaslase soovidega ning pere eelarve on ette dikteeritud. Mõlemal juhul pole eelarve pikemas perspektiivis jätkusuutlik. Targem on lähtuda ikkagi reaalsetest sissetulekutest ja kõigi vajadustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles