Nurmiko müüb naistepäeva nädalal miljon tulpi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulbid.
Tulbid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Eesti üks suuremaid lillekasvatajaid Nurmiko ajatab aastas 3 miljonit tulpi, millest naistepäeva eelsel nädalal paiskab müüki kolmandiku.


Eestis üldse ajatatakse aastas 6 miljonit tulbisibulat, neist pooled Nurmiko kasvuhoonetes, millest omakorda miljon õit leiab ostja 1.-8. märtsini.

Ettevõtte omaniku ja juhatuse liikme Jaak Ungersoni sõnul on naistepäev lilleäris endiselt tippaeg. «See on nagu sissejuhatuseks varakevadesse, mil aiandus pärast pikka talve uuele elule ärkab. Tulp sobib oma värvikirevusega selleks äratuseks väga hästi,» sõnas ta.

Nurmiko kasvatab 30-40 eri sorti tulpe, kuid kõige paremini lähevad ikka need kõige lihtsamad. Värvivalik on valgest tumepunaseni välja ja tarbijate eriline lemmik on kollane õis, kuid hästi lähevad ka kirjud.

Hollandist tulevate tulpide kohta ütles Eesti lillekasvataja, et need teevad Eestisse jõudmisel läbi pika tee ja siia jõudes on parasjagu stressis. «Meie lilled kasvavad madalamal temperatuuril ja aeglasemalt. Teiseks viime need pärast maha jahutamist kohe müüki. Lilled on seetõttu tugevamad ja kestavad kauem,» tõi Ungerson välja kodumaise lille eelised. Ehkki Hollandist saab oksjonilt lilli sageli väga odavalt, siis siinsetel poelettidel hinnavahet eriti ei ole, lisas ta.

Eestis on lillekasvatusaiandeid väheks jäänud ja oma lilledest seetõttu ei piisa, ka kõiki sorte siin kasvatada ei saa, mistõttu on sissetoomine paratamatu. Teine suurem tulbikasvataja Flores Aed ajatab 600 000 sibulat, roosidele spetsialiseerinud Lahe Roos aga vaid 100 000. Iga sibul õit ei anna – kaotsi läheb neist 10-15 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles