Probiootikumidega toidu mõju tervisele on keeruline tõestada

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juliane Kleiner Euroopa toiduohutusametist peab probiootiliste toiduainete reklaamides kasutatavate terviseväidete tõestamist keeruliseks ülesandeks.
Juliane Kleiner Euroopa toiduohutusametist peab probiootiliste toiduainete reklaamides kasutatavate terviseväidete tõestamist keeruliseks ülesandeks. Foto: Siiri Erala

Probiootilised toiduained nagu mitmed jogurtid ja jogurtijoogid parandavad reklaamtekstide järgi seedimist ning organismi kaitsevõimet haiguste vastu. Teadlaste hinnangul on aga taolisi väiteid väga raske tõestada.

Euroopa toiduohutusameti juures tegutseva toidu- ja toitumise valdkonna teaduskomisjoni juhi Juliane Kleineri sõnul on teada, et inimesele on vajalikud ja kasulikud paljud seedekulglas elutsevad mikroorganismid, kuid ühe kindla bakteri osa selles koosluses on keeruline hinnata.

«Me teame meie kõhus elutsevate miljonite mikroorganismide ja bakterite rolli. Kuid kui räägitakse ühest kindlast tüvest, ühest kindlast bakterist ja sellest, et see mõjutab immuunsüsteemi ja vähendab hingamisteede viirustesse haigestumise riski, siis peab olema tugev tõendusmaterjal, sest sel puhul pole varasemast üldiselt aktsepteeritud teaduslikku seisukohta,» selgitas Kleiner.

Hoopis kergem on aga tõestada ja hinnata näiteks mineraalide ja vitamiinide kasulikku toimet toiduainetes. «Mineraalid on põhilised toiduained ja on kindlalt teada, et kui on näiteks kaltsiumi puudus, siis ei funktsioneeri luud enam korralikult või et C-vitamiinil on mõju immuunsüsteemile. Probiootikumide kohta sellist tõendusmaterjali pole,» märkis Kleiner.

Seetõttu on Kleineri juhitud teadlasterühm seadnud küsimärgi alla mitmete väidetavalt kasulikke baktereid sisaldavate toiduainete mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles