Seadusemuudatus lubab piirata napsumüügi aega kõrtsides (1)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varsti saavad linnad õiguse öelda kõrtsidele aja, mil õllemüük tuleb lõpetada.
Varsti saavad linnad õiguse öelda kõrtsidele aja, mil õllemüük tuleb lõpetada. Foto: SCANPIX

Kui seni on uue alkoholiseadusega seoses räägitud peamiselt kauplustele kehtestatavatest piirangutest, siis uus seadus annab aluse piirata ka kõrtsides napsumüügi aega nö öörahu ajal.

«Kohalikele omavalitsusele antakse õigus piirata alkohoolsete jookide müügi aega toitlustusettevõttes,» seisab alkoholiseaduse eelnõu seletuskirjas. Kuni 14. juulini 2008 omavalitsustel see õigus oli, aga siis  jõustus üleriigiline keeld müüa alkoholi poodides kella 22.00 ja 10.00 vahel.

«Toona peeti vajalikuks seadustada üleriigiline alkoholikeeld, et ühtlustada erinevate kohalike omavalitsuste üksuste praktikat, mis oli erinev öise alkoholimüügi kellaaegade osas ja tekitas nn viinaralli eeskätt Tallinna linna ja selle lähiümbruse valdade vahel,» on seletuskirjas kirjas. Kuigi toona jõustunud piirang puudutas vaid kauplusi, kaotasid kohalikud omavalitsused  õiguse alkoholimüüki ajaliselt reguleerida ka söögikohtades.

Kui kavandatav alkoholiseadus riigikogus vastu võetakse, siis alates 2018. aastast on omavalitsustel taas õigus kehtestada napsumüügi piirang, et kaitsta avalikku korda, ennetada õnnetusi ja vägivalda ning vähendada alkoholist tulenevaid kahjusid. Täiendavaid piiranguid saab kehtestada nö öörahu ajal ehk kella 22.00-st kuni 6.00-ni, puhkepäevale eelneval ööl südaööst kuni 7.00-ni.

Kui praegu on Eestis lubatud kuni kuueprotsendilise alkoholisisaldusega jookide välireklaam, siis uus seadus keelustab alkoholi välireklaami täielikult. Välireklaami keeld hõlmab ka tänavalt nähtavaid reklaame kaupluste jm. hoonete akendel. Muudatuse eesmärgiks on vähendada alaealiste kokkupuudet alkoholireklaamiga ja alkoholireklaami inimeste igapäevases keskkonnas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles