5 ebatavalist viisi, kuidas kasutada ketšupit

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ketšup aitab näiteks vaskesemed puhtaks poleerida.
Ketšup aitab näiteks vaskesemed puhtaks poleerida. Foto: SCANPIX

Seda tomatist tehtud möksi võib kasutada ka muudel eesmärkidel peale söömise – näiteks saab ketšupiga läikima lüüa vasknõud või kloorist kurnatud juuksed.


Enamasti on ketšupis tomatipasta, maisitärklis, glükoosisiirup või muu magusaine, äädikhape, sool, erinevad maitseained ning säilitusaine. Erinevate ketšupite puhul võib olla veel lisatud muidki maitseaineid või –taimi, kirjutas thedailygreen.com.

Ketšupi kasutamise alternatiivsed võimalused:

1. Pane  vasknõud läikima

Kui sul on kodus vaskpõhjaga panne või disainielemente või muud pudi-padi, ära kasuta nende poleerimiseks kalleid poes müüdavaid spetsiaalseid poleerimispastasid, mis võivad muuhulgas olla ka toksilised, vaid võta kätte näiteks seismajäänud ketšupipudel.

Hõõru ketšup vaskpinnale ning vaata, kuidas tuhmunud pind uuesti särama lööb. Kui esemel on tõrksamaid plekke, lisa ka törts soola.

2. Löö oma auto läikima

Ketšupit võib kasutatada ka auto läikima löömisel. Ketšup küll teeb tuhmunud pinnad kaunimaks, ent ei ole kuigi efektiivne mustuse eemaldaja. Ideaalse välimuse saamiseks tuleb tõenäoliselt kasutada ka seepi ja vett.

3. Kloorist kahjustatud juuksed uuesti ilusaks

Tihti kloorivees ujudes võib juuksevärv tuhmuda ja muutuda rohekamaks. Ketšup aga aitab taastada normaalse juuksevärvi. Hõõru tomatipasta juustesse, lase sellel umbes 20 minutit seista ning seejärel pese juuksed korralikult ära.

4. Võltsveri

Ketšupit võib suurepäraselt kasutada näiteks mõnel teemapeol võltsvere tegemise eesmärgil.
Loomulikult tuleb arvestada aga sellega, et ketšupiplekid ei pruugi riietest enam kuigi hästi välja tulla.

5. Leevenduseks haavale

Näiteks kiirtoidust üle jäänud väikesi ja kinniseid ketšupipakke saab sügavkülma panna ning pärast vajadusel lapse muhul või vigastusel hoida. Lastele meeldivad sellised toredad lahendused ning teinekord võib juba pelgalt sellise külma ketšupipaki väljavõtmine valu leevendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles