Soome Alko tahab poode kauem lahti hoida

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alko poekett.
Alko poekett. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Soome alkoholimonopol Alko tegi ettepaneku pikendada ka alkopoodide lahtiolekuaegu, nagu seda on lubatud teiste poodide puhul.

Alkoholipoed on Soomes suletud pühapäeviti ning riigipühade eelsetel õhtutel. Alko esindajad nõuavad, et nad saaks samuti oma uksed neil päevil avada, kirjutab Yle.

«Vabaks jäänud lahtiolekuaeg on muuhulgas muutnud tarbijakäitumist ning ka osale Alko klientidele tuleb üllatusena, et pühadel suletakse pood juba lõuna ajal. Lahtiolekuajad peaksid olema kooskõlas ostuharjumuste ning klientide tagasisidega,» seisis Alko pressiteates. 

Ettepanek on osa uue alkoholiseaduse eelnõust, mis algatati möödunud aasta lõpul. Alko peab lahtiolekuaegade pikendamist õigustatuks, kuna aasta varem lubati ka toidupoodidel pikemalt avatud olla.

Praegu on toidupoodides lubatud alkoholi müüa iga päev kuni kella 21, samas kui Alko poed suletakse õhtuti varem ning on pühapäeviti suletud.

Praegu on eelnõus välja pakutud vaid ühetunnine lahtiolekuaja pikendus argipäevadel – senisest kella kaheksast õhtul üheksani. Alko tegi lisaks ettepaneku, et ka laupäeviti pikendataks müügiaega kolm tundi – seniselt kella kuuelt üheksani.

Samuti nõutakse, et poed oleks avatud õhtul kuni kella 21 ka päevadel enne riigipühi (uusaasta, vappu, iseseisvuspäev). Jõululaupäeval soovitakse poeuksi lahti hoida kuni kella 13 ning muude riigipühade ajal siiski suletud olla nagu praegugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles