Pangalaenu taotlemiseks vajalikud andmed saab nüüd MTAst

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tänasest saab e-maksuametis/e-tollis koostada maksuandmete tõendit, millega saab kiiresti anda pangale andmed oma laenuvõime hindamiseks.

Vajaliku tõendi saab soovi korral igaüks ise koostada e-maksuametis/e-tollis. Valida tuleb tõendil kuvatavad andmed ja periood ning seejärel koostab infosüsteem automaatselt tõendi elektroonseks edastamiseks. 

«Maksuandmete tõendi vormi töötasime välja koos pangaliiduga ja see aitab näiteks laenu taotlejatel oluliselt aega kokku hoida, sest inimesel ei ole enam vaja neid andmeid mitmest kohast küsida. Kui ta on need juba kord riigile esitanud, siis saab ta need ka meie süsteemist kiirelt kätte,» selgitas maksu- ja tolliameti teabeosakonna talitusejuhataja Piia Viks-Binsol.

MTA poolt väljastatava tõendi eelisteks on, et eraisiku või ettevõtte andmed tulevad ühest usaldusväärsest kohast, on põhjalikud ning neid saab esitada viimase kahe aasta kohta ja  ka elektroonselt töödelda.

Samuti saab ettevõtja kasutada maksuandmete tõendit näiteks selleks, et anda tehingupartnerile ülevaade oma majandustegevusest. Viks-Binsoli kinnitusel suurendab see tehingute läbipaistvust ja annab pooltele kindluse, et mõlema maksuasjad on korras.

Pangaliidu tegevdirektori Katrin Talihärmi hinnangul on võimalus saada maksuandmete infot tsentraalselt ja standardiseeritud kujul nii laenuandja kui taotleja seisukohalt positiine.

«Kuna isik saab ise otsustada, kas ja kellele ning millises ulatuses ta oma maksuandmete infot edastab, siis on tegemist potentsiaalselt väärtusliku tööriistaga nii pankadele kui muudele krediidiandjatele, andes võimaluse kiiremaks ja täpsemaks laenutaotleja maksevõime hindamiseks,» rääkis ta.

Maksuandmete tõendi saamiseks tuleb sisse logida e-maksuametisse/e-tolli ja valida rubriigist Nõuded ja kohustused -> Tõendid -> Maksuandmete tõend. Tõendi saab koostada nii eraisiku (palgaandmed, tööandjad, muu tulu jms) kui ettevõtte (käibeandmed, töötajate väljamaksed jms) andmete kohta ja valida, kas esitada kõik andmed või osa neist.

Seejärel saab info otse läbi e-maksuameti/e-tolli pangale, tehingupartnerile või muudele isikutele edastada eesti, vene või inglise keeles. Maksutõendi teenuse kasutamine on vabatahtlik ja andmed edastab isik ise. Rohkem infot leiab MTA kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles