Kevadet kuulutav sula nõuab ettevalmistusi

, K-rauta tootejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohke lumi tõotab kevadeks üleujutusi.
Rohke lumi tõotab kevadeks üleujutusi. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Lumeolusid arvestades saab sarnaselt eelmisele aastale selgi korral silmnähtavalt selgeks kevadekuulutajaks peagi saabuv sula. Kuigi Ilmselt kõik ilmastikunähtused saabuvad inimestele lõpuks ootamatult, annab eelnevalt nii mõndagi ära teha ning oma kodu valmis seada.

Juba paar soojakraadi ja seda saatev vihm tähendab linnatänavail sulaveeniresid ja suuri loike, millest läbimiseks on hädavajalikud kummikud.

Kuid see on ainult veepealne osa probleemist, sest muutlikes ilmastikuoludes osutub märksa ohtlikumaks tekkiv libedus. Sel ajal ei pääse ükski koduomanik ega kojamees jäärauata, millega ohtlikumad kohad puhastada.

Reeglina sobib libeduse tõrjeks kõige paremini liivatamiskillustik, sest graniitliiva terad on kandilised ja nurgelised, tagades parema pidamise.

Sula võib põhjustada suurt kahju ka majale. Näiteks olukorras, kus maapind on veel sulamata ega suuda kogu sulavett vastu võtta, leiab vesi tee madalamatesse keldritesse ja panipaikadesse. Kui vesi juba keldris, ei jää muud üle kui see kokku koguda või keldrist välja pumbata.

Oluline on meeles pidada, et tühjenduspump peab sobima musta vee pumpamiseks. Odavad puhta vee pumbad selleks ei sobi. Seejärel tuleb kindlaks teha, kui kõrgele peab vett pumpama ehk ära mõõta kõrgus keldripinnast maapinnani. Enamus tühjenduspumpasid suudab vett pumbata 5-8 meetri kõrgusele.

Kuna pumpade tööks on vajalik minimaalne veetase, tuleb pump paigutada selleks spetsiaalselt ettenähtud madalamasse süvisesse.

Soojakraadid ja sellega kaasnev vihmasadu muudavad eriti raskeks katusel asetseva lumekorra, mille peab juba eelnevalt puhastama.

Samuti peab eemaldama räästa külge kasvanud jääpurikad, mis hakkavad langema soojakraadide tõustes. Lumepuhastust ja purikate eemaldamist tuleb teha ettevaatlikult, sest tööriistadega hooletult ümber käies võib põhjustada rohkem kahju kui kasu.

Näiteks tekitada tahtmatul katusesse väikesed augud, mis aja möödudes hakkavad läbi tilkuma. Üle tuleb vaadata ka keldriaknad ja muud avaused, kust sulav lumi saab sisse tungita. Võimalusel koristada piirkond lumest, eriti keldriakna avaused, sest sula puhul hakkab sealt vesi sisse tungima.

Kuigi üldjuhul paneb sula aia elama, tuleb sealgi olla tähelepanelik. Kasvuhoonele sadanud lumi tuleb maha pühkida, et sulaga võimenduv raskus seda ei ohustaks.

Reeglina tuleb varakevadise päikese eest kaitseks varjutada vilja- ja okaspuud, kuid sulaga see vajadus taandub, kuna taimed saavad päikesepõletuse vältimiseks vee maast ise kätte.

Samas vastupidi - paksust lumest välja kaevamist vajavad madalad okaspõõsad, keda võib kahjustada näiteks lumeseen. Neid lumest välja kaevates pääseb õhk ligi ega lase lumeseenel võimutseda.

Alustada saab ka esimeste ettevalmistustega uueks külviajaks. Paras aeg on varuda köögivilja-, lille-, ja maitsetaimede seemneid ning need mulda külvata.

Muu hulgas on viimane võimalus hilja peale jäänud tulbihuvilistele, sest läheneb viimane aeg nende sibulate mulda panemiseks.

Seejuures lumi neid ei sega, kuid tuleb eelnevalt veenduda, et sibulad oleksid endiselt kasutamiskõlblikud. Seejärel tuleb vaid lumi lilledele mõeldud kohalt ära ajada, sibulad mulda panna ja lund katteks taas peale visata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles