Kasutada võib ainult tehniliselt korras ja registreeritud lifti

, Tehnilise Järelevalve Ameti tehnikaosakonna peaspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuemad liftid vajavad hooldust harvem, osa vanadest liftidest vajab aga põhjalikku renoveerimist. Kuna lifti moderniseerimine on kulukas, pakub riik ka võimalusi liftiomanike toetamiseks.
Uuemad liftid vajavad hooldust harvem, osa vanadest liftidest vajab aga põhjalikku renoveerimist. Kuna lifti moderniseerimine on kulukas, pakub riik ka võimalusi liftiomanike toetamiseks. Foto: Margus Ansu

Ohutust silmas pidades võib kasutada ainult tehniliselt korras lifti, millele on määratud järelevaataja ja tehtud tehniline kontroll. Kõige selle eest vastutab lifti omanik.

Ohutuse tagamiseks tuleb liftile teha perioodilist tehnilist kontrolli – vanema kui kümneaastase lifti puhul kord aastas ja uuemate liftide puhul kahe aasta järel.

Tehnilise kontrolli käigus avastatud puudused tuleb esimesel võimalusel kõrvaldada ning seejärel teha liftile uus tehniline kontroll. Kui puuduste kõrvaldamine võtab rohkem kui kaks kuud, tuleb korduv tehniline kontroll teha täies mahus.

Kui lift saab korda kahe kuu jooksul, kontrollitakse ainult tehtud tööde vastavust. Ka siis, kui lifti on oluliselt remonditud või ümberehitusi tehtud, tuleb korraldada lifti erakorraline tehniline kontroll.

Uuele liftile tuleb kindlasti tellida kasutuseelne tehniline kontroll, mille käigus lift registreeritakse ja alles seejärel lubatakse kasutusse võtta. Pahatihti jäetakse see nõue täitmata – praegu on Eestis kümmekond registreerimata ja seetõttu kasutusloata lifti.

Dokumenteerimine vajalik

Ohutuks kasutamiseks ja tõrgeteta tööks tuleb seda ettenähtud aja tagant hooldada ja remontida. Hooldus- ja remonditöid tohib teha ainult asjakohase pädevusega ettevõte.

Lifti hooldustööde tõhusamaks korraldamiseks ja avariijärgseks teenindamiseks tuleks korteriühistul sõlmida lifti hooldajaga hooldusleping, millega lepitakse kokku hooldustööde maht ja osapoolte kohustused ning vastutus.

Kõik liftiga seotud tegevused peavad olema dokumenteeritud. Dokumentatsioon lifti tehnilise kontrolli, hooldamise ja remondi kohta tuleb säilitada kogu lifti kasutusaja jooksul.

Korrektne dokumenteerimine aitab Tehnilise Järelevalve Ametil kontrollida hooldustööde nõuetele vastavust ning omanikul jälgida tööde kulgu ja kulutusi.

Igale liftile järelevaataja

Lifti registreerimine ja tehniline kontroll eeldab, et lifti kasutamist jälgib järelevaataja. Kuna enamik lifte paikneb korterelamutes ning ühel liftil on palju omanikke, kohustuvad lifti omanikud määrama järelevaataja, kes sisuliselt on omaniku esindajaks ja kontakt­isikuks.

Järelevaatajaga tuleb kindlasti sõlmida kirjalik kokkulepe. Lifti kasutamise järelevaatajal ei pea olema ametlikku pädevustunnistust, kuid kasuks tuleb OÜ Tehnokontrollikeskuse korraldatavatel koolitustel ja teabepäevadel osalemine.

Liftide renoveerimistoetus

Palju muret tekitab vananenud, nõukaaegsete liftide amortiseerumine.

Eestis on hinnanguliselt 30% kasutusel olevatest liftidest vanemad kui 25 aastat ning enamik neist ei ole põhjalikku remonti läbinud. Seega tuleks omanikel liftide seisukord kriitilise pilguga üle vaadata ning vajaduse korral tellida hooldusettevõttelt või tehnilise kontrolli tegijalt täiendav ekspertiis.

Olenevalt vajadusest on võimalik lifti renoveerida ka järk-järgult. Alustada võiks näiteks ajami ja juhtimissüsteemi vahetamisega ning lõpetada kabiini renoveerimisega.

Kuna lifti moderniseerimine on kulukas, püüab riik leida võimalusi lifti omanike toetamiseks. Mullu veebruaris muudeti «Korterelamute renoveerimislaenu» programmi, mille tulemusena on võimalik liftide renoveerimiseks kasutada Euroopa tõukefondi toetusraha.

Probleemide kindlaks tegemiseks tellis Tehnilise Järelevalve Amet võrdleva uuringu moderniseerimata ja moderniseeritud lifti energiatõhususe kohta. Uuring näitas, et moderniseeritud lifti energiakulu ühe sõidu kohta on 2,51 korda väiksem võrreldes moderniseerimata lifti energiakuluga.

Energiatõhususe suurendamisele lisaks muudab liftide moderniseerimine ka nende kasutamise ohutumaks ja mugavamaks.

Ohutu lifti meelespea!

Korteri otsimisel oleks hea pöörata tähelepanu alljärgnevale:

•    Riiklikku järelevalvet liftide nõuetele vastavuse üle teeb Tehnilise Järelevalve Amet (TJA).
•    TJA andmekogus on 4400 registreeritud lifti.
•    Igal aastal põrub tehnilises kontrollis ligikaudu 15% liftidest. Nõuetele mittevastava lifti kasutamise eest teeb TJA omanikule või valdajale ettekirjutuse puuduste kõrvaldamiseks.
•    Rikkumiste korral võib karistada juriidilist isikut kuni ~3195 euroga (50 000 krooniga) ning füüsilist isikut kuni 300 trahviühikuga. Otsese ohu korral keelab TJA lifti edasise kasutamise.
•    Liftiga toimunud avariist või õnnetusjuhtumist tuleb esimesel võimalusel teavitada TJAd: www.tja.ee
•    Lisainfot liftiohutuse kohta leiate TJA kodulehelt:  
www.tja.ee/public/documents/TJA/Infomaterjalid/ohutult_liftiga_web.pdf
•    Lifti tehnilist kontrolli teeb OÜ Tehnokontrollikeskus: www.tkk.ee
•    Liftile hooldus- ja remonditöid tegeva firma pädevust saab kontrollida majandustegevuse registrist internetist aadressil mtr.mkm.ee
•    «Korterelamute renoveerimislaenu» programmi kohta leiate lisainformatsiooni majandus- ja kommunikatsiooni­ministeeriumi kodulehelt:  www.mkm.ee
Allikas: Reino Bürkland, Tehnilise Järelevalve Amet

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles