Lugejad küsivad, spetsialist vastab: kõik, mida tahad teada tulude deklareerimisest (2)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Möödunud nädalal algas suure hooga tulude deklareerimine. Postimehe lugejatel oli võimalik selle kohta küsimusi saata ning täna annab MTA teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde neile vastused.

- Küsimus madalapalgaliste toetuse kohta – kuidas selline ühekordne toetus mõjutab 2017. aasta tulude deklareerimist?

Vastus: Mõjutab selles plaanis, et riik peab lõppkokkuvõttes tagastama rohkem tulumaksu. Ühe osa siis tuludeklaratsiooni alusel ja teise osa madalapalgaliste toetusena.

- Küsimus: Eelmisel suvel töötasin paar kuud Soomes. Maksud said ilusti tasutud, 35%. Kas pean selle deklaratsiooni kirja panema? Kui jah, siis kust saan need andmed, mida sinna kirjutada? Palgalehti mul pole ja tööandjaga ühendust ei saa.

Vastus: Jah, kõik välistulud tuleb deklareerida, samuti kinni peetud tulumaks. Andmeid peate küsima tööandjalt. Juhul kui tööandjat kätte ei saa, siis saate ka ise tulud kokku lüüa, samuti palju tulumaksu kinni peeti.

- Küsimus: Vaatasin tuludeklaratsiooni ja näitas tagastamisele 0,00 eurot. Mis juhtub, kui jätan deklaratsiooni üldse kinnitamata? Tagasi ju midagi saada pole.

Vastus: Kui tulemus on null, ei saa tulumaksu tagasi ega pea ka juurde maksma. Ja kui jätate antud deklaratsiooni kinnitamata, ei juhtu midagi.

- Küsimus: Eelmise aasta veebruaris muudeti ära palga saamise kuupäev. Enne oli kuues kuupäev, aga muudeti kuu viimasele päevale – ehk ühe kuu jooksul kanti palka üle kaks korda. Sellest tulenevalt saime palka natuke vähem, kuna tulumaksuvaba miinimumi kaks korda kuus arvestada ei saa. Jutu järgi pidime saama selle raha tagasi nüüd tuludeklaratsiooniga, kuid selgub, et ei saagi. Kas on õigus seda raha tagasi saada või oli see lihtsalt alatu vale?

Vastus: Kuna väljamakse tehti igas kuus, siis arvestati ka maksuvaba tulu kõikide kuude eest. Kui veebruaris saite palka kaks korda, kuuendal kuupäeval ja viimasel kuupäeval, siis märtsis ka viimasel kuupäeval jne, siis ei tekkinud ühtegi kuud, kus ei oleks saanud palka. Seega on ka maksuvaba tulu iga kuu eest arvestatud.

- Küsimus: Sain terve 2016. aasta vanemahüvitist ning sain ka 300 eurot palka lisatööd tehes. Öeldi, et kindlasti peaksin tagasi saama mingi summa, aga tuleb välja, et pean hoopis 54 eurot juurde maksma. Miks nii? Igasugu arvestused  näitasid samuti, et peaksin tagasi saama, mitte veel peale maksma.

Vastus: Selleks, et anda täpne vastus, tuleks vaadata konkreetset deklaratsiooni. Samas arvatavasti on tegu sellega, et kogu aasta jooksul saite üldise maksuvabastuse kätte igakuiselt vanemahüvitise pealt ja siis kui teile maksti lisatöö eest, siis ka seal arvestati maksuvaba tulu ehk saite aasta jooksul rohkem maksuvaba tulu kasutada kui 2040 eurot aastas.

- Küsimus: Kas enam ei saa ka alla 18-aastaste laste eest koolituskulusid tagasi, kui enne sai? Ma pean silmas just koolieelikuid ja muid trennikulusid.

Vastus: Alla 18-aastaste koolituskulud saab jätkuvalt tuludest maha arvata ja tulumaksu tagasi saada. Selleks aga, et tulumaksu saaks tagastada, peab ka olema seda eelmisel aastal riigile makstud.

- Küsimus: Olen tulude deklareerimises pisut võhik. Kuidas saaksin internetis deklareerida Soomes teenitud tulu? Alates detsembri algusest töötan Soomes, ülejäänud aasta töötasin Eestis.

Vastus: Täpselt samamoodi nagu Eestis saadud tulu. Teie puhul tuleb Soomes saadud tulu deklareerida välistulude all, tabelis 8.1.

- Küsimus: Räägitud on, et mitme sissetulekuga inimesel võib tekkida vajadus tuleval aastal maksuametile juurde maksta mõnelt sissetulekult. Kas riik näiteks arvestab ise maksud maha sellelt summalt, mis mees kordusõppusel palgana saab või ootab kohusetundlikku kodanikku järgmisel aastal halb üllatus juurdemaksmise näol?

Vastus: Järgmisel aastal, kui deklareeritakse 2017. aasta tulusid, ei muutu selles osas veel midagi. Mis puudutab 2018. aasta tulude deklareerimist 2019. aastal, siis sellepärast on veel vara muretseda. Anname täpsetest muudatustest kindlasti piisava varuga ette teada.

- Küsimus: Kui mul on olnud 17-aastaselt töösuhe alla kuue kuu ja deklareerimislehelt näitab, et mul on õigus saada tulude deklareerimist (isegi summa on välja toodud), kas mul on siis ikkagi õigust saada tulude deklareerimist või mitte?

Vastus: Tulusid võite deklareerida, madalapalgaliste maksutagastust aga antud juhul ei teki, kuna ei olnud vähemalt 18-aastane ja töösuhe oli alla kuue kuu.

- Küsimus: Kas emapalga saaja kuulub madalapalgaliste hulka, kui emapalk oli miinimumi järgi? Saan aru, et see on ju palk ja sain ligi aasta, täisajaga töö, maksud makstud?

Vastus: Emapalga puhul ei ole tegemist töösuhtega, seega ei ole täidetud nõue täistööajaga töötamise kohta, et saada madalapalgaliste toetust.

- Küsimus: Kuulsin, et madalapalgalised saavad sel aastal tulumaksutagastuse. Töötasin 0,8 kohaga varahoidjana. Olen ka töövõimetuspensionär ja sain kokku ühes kuus umbes 478 eurot. Kas minul kui töövõimetuspensionäril on ka õigust saada tagasi tulumaksu? Mul ei olnud ju täiskohta? Kas see tingimus töövõimetuse puhul ei pidanud olema täidetud?

Vastus: Madalapalgalise töötaja toetuse saamisel ei kohaldata täistööaja nõuet kõigile töövõimetuspensionäridele ega vähenenud töövõimega isikutele. Seega kui ülejäänud üldised tingimused on täidetud, siis saate ka taotleda madalapalgaliste toetust.

- Küsimus: Millest oleneb madalapalgalise töötaja toetuse ülemmäär?

Vastus: Toetuse ülempiir on tulumaksukohustuse summa, millest on tulumaksutagastus maha arvatud.

- Küsimus: Miks ei saa madalapalgalised töövõimetuspensionärid toetust? Ometi kulub ju töövõimetuspensionäril lõviosa pensionist ravimite, abivahendite peale?

Vastus: Tegemist on madalapalgaliste toetusega ja selleks peab olema töösuhe. Kui töövõimetuspensionäril on kõik tingimused täidetud, siis ka temal on õigus toetusele. Kui ainuke sissetulek on pension, siis kahjuks toetust ei saa, sest puudub töösuhe.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles