Eestimaalaste sissetulek võimaldaks tarbida rohkem

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurosendid.
Eurosendid. Foto: SCANPIX

Täna eestimaalaste tarbimisharjumusi ja hoiakuid käsitlenud jaeseire uuringut esitlenud TNS Emori uuringute juht Aivar Voog arvab, et inimeste praegused sissetulekud võimaldaksid neil rohkem tarbida.

Tagasi hoiab inimesi Voogi sõnul eurole üleminek ja ostujulgus ei taastu ilmselt enne mõne kuu möödumist.

«Kuigi eelmise aasta lõpus tarbijate kindlustunne tõusis ja sissetulekud ei vähenenud enam, siis eurole üleminek ikkagi muutis tarbijat ettevaatlikumaks ja see periood kestab kolm-neli kuud suure tõenäosusega,» rääkis ta.

Tarbimise suurenemiseks peavad seega eestimaalased euroga harjuma. «Sissetulek tegelikult võimaldaks praegu rohkem tarbida, aga hoitakse lihtsalt rahakotid rohkem koomal,» arvas Voog.

Samas tõi ta ära ka andmed eestimaalaste sissetulekute olukorrast. Graafikukõverate järgi otsustades võib öelda, et viimase aastaga on inimeste sissetulekud natuke kasvanud. Selline tõlgendus aga Emori uuringute juhi järgi päris paika ei pea. Pigem mängib sissetulekute kasvus rolli tööpuuduse vähenemine, reaalset palgakasvu toimunud pole.

Olulist kasvu sisetarbimises selline olukord siiski ei loota ei luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles