Ülevaade: kuidas igas eluvaldkonnas kiirelt ja lihtsalt säästa?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Lev Dolgachov / Scanpix

Paljud on mõelnud, millest alustada säästmist ning kuidas saaks kulud kiiresti kontrolli alla. Esmatähtis on leida kulud, millelt üldse saaks säästa ning kui suur osa su rahast kulub mugavusteenustele.

Esmalt tuleb selgeks teha oma igakuised sissetulekud ja hädavajalikud väljaminekud, seejärel eristada vajadused soovidest ja muudest emotsiooniostudest, kirjutab Lifehack. Näiteks ei kuulu uus parfüüm vajaduste hulka, vaid on kulu, mida saab edukalt ka vältida.

Täiskasvanu regulaarsed kulud, mida võib kärpida, ent ei saa likvideerida:

  • Toit
  • Üür/kodulaen/kommunaalarved
  • Mobiiliarved
  • Kindlustus
  • Meelelahutus/sotsialiseerumine
  • Transport
  • Hügieenitooted
  • Majapidamiskulud

Ebaregulaarsed kulud, millelt julgelt kokku hoida või millele isegi mitte raisata:

  • Reisimine
  • Riided
  • Enda eest hoolitsemine (juuksur, maniküür jm)
  • Kingitused

- Kuidas toidult kokku hoida?

Valmista tööle kaasa lõuna, mitte ära kuluta raha kohvikuskäigule või kallile poesalatile. Väldi rämpstoitu ning too töö juurde snäkke (pähklid, mandlid, puuviljad), mida saad mitu päeva järjest süüa.

Osta poe omamärgitooteid. Toodetel võivad olla tuntud brändid, mida oled harjunud ostma, ent riis, piim, kaerahelbed jm tavapärased toiduained maitsevad samamoodi ka siis, kui neid müüakse jaeketi omamärgitoodetena.

Söö odavamat liha. Soeta odavamaid lihatükke – näiteks kanakintsud või siseelundid – ja õpi, kuidas nendest suurepäraseid roogi valmistada. Liha on üks kallimaid toiduaineid ostukorvis ning sellelt tasub mõnevõrra kokku hoida.

Tee koos sõpradega süüa. Kui kümme sõpra panevad igaüks kokku viis eurot, saab sellest juba arvestatava pidusöögi. Valmistage suur vormiroog ja nautige seda koos. Võõrustaja võib sama asja süüa veel mitu päeva pärast valmistamist.

- Kuidas säästa transpordilt?

Käi tööle jalgrattaga – sellel on praktiliselt nullkulu.

Kasuta ühistransporti ning püüa taksosid vältida. Mõnda kohta pääseb ligi vaid autoga, ent kui ühistransport möödub sellest kohast näiteks kilomeetri kauguselt, käi see vahemaa jala. Mida rohkem jalgsi liigud, seda parem on see su tervisele ja rahakotile.

Leia soodsaim kütusepakkuja. Vaata regulaarselt järele, millises tanklas saad odavamalt kütusepaagi täis.

- Kuidas säästa shoppamiselt?

Tee ostud veebis. Jälgi soodsaid pakkumisi ning aega, mil kauba transport koju on tasuta. Kui poed teevad suuri allahindlusi vaid paar korda aastas, siis veebipoodides leidub häid pakkumisi sagedamini.

Müü oma vanu asju. Sorteeri riided korralikult ära ning pane kantud, kuid korralikud asjad kasvõi mõne euroga müüki.

Tee oste hulgiladudes. Mõned hulgilaod või toidutootjad pakuvad teenust ka eraisikutele. Soeta soodsalt ja palju korraga aeglaselt riknevaid toite nagu pasta või kassitoit. Sarnaseid pakkumisi võid leida ka tualettpaberile ja teistele majapidamistoodetele. Ole kursis ka jaekettide hindadega, et neid omavahel ja hulgiladudega võrrelda.

Käi turul ja second-hand poodides. Sealt leiad nii toidukaupa kui riideid palju soodsamalt ning võimalus on ka hinna üle kaubelda.

- Kuidas säästa majapidamiskuludelt?

Printimine. Printeritint pole just odav, mistõttu tasub värvilisele eelistada must-valget ning kokku hoida ka paberiga. Kui su printeril pole mõlemale küljele printimise võimalust, siis prindi ports lehti välja, sisesta sama paber uuesti ning prindi paberi teisele poolele. Samuti tasub lehekülje ääriseid kitsendada, et lehele mahuks rohkem teksti.

Minimeeri kulud sõnumitelt ja telefonikõnedelt. Kasuta tasuta programme nagu Skype ja WhatsApp, mis ei maksa sulle midagi, senikaua kuni korralik internetiühendus on olemas.

Jälgi kindlustuskulusid. Paljud ei pööra tähelepanu kindlustusmaksetele, vaid valivad lihtsalt mingisuguse kindlustuse ära. Nende tingimused tasub aga hoolikalt läbi lugeda, et hiljem ei ootaks ees ebameeldiv üllatus. Samuti on mõistlik võrrelda erinevate kindlustuspakkujate hindu.

Unusta teler. Kui telerivaatamine pole sulle äärmiselt oluline, võib investeerida ka korralikku arvutisse ning vaadata lemmiksarju sealt. Sellega säästad nii teleri maksumuse kui ka igakuise makse TV-paketi eest. Lisaks jääb telerivaatamise arvelt mõnevõrra vaba aega üle.

- Kuidas säästa meelelahutuselt ja reisimiselt?

Pea pidu kodus. Korista kodu ära ning lase sõpradel kaasa tuua head-paremat, mida nad süüa ja juua sooviks. Ise võid küpsetada näiteks suure plaadikoogi. Nii väldid kallite roogade ja jookide tellimist väljas einestades või pidutsedes. Sõpruskonnaga võib kokkusaamisi korraldada erinevate inimeste juures, et kõik saaksid võõrustajad olla.

Külasta tasuta üritusi. Tasuta pargikontserdid pole haruldus, vaid kevade hakul hakkab neid üha rohkem toimuma.

Ole vabatahtlikuks. Kui sa ei jaksa üritusele piletit osta, siis paku end sinna vabatahtlikuks tööle ning võid meelepärast esinejat näha tasuta.

Otsi kodumajutust. Reisides võid hotelli asemel otsustada hoopis kodumajutuse kasuks, kus saad tihtipeale kulusid kokku hoida. Kuna seal on tõenäoliselt ka köögitarbed, saad osa sööke ise valmistada ega pea külastama kalleid restorane. Reisil viibimise ajaks võid ka oma kodu kellelegi rendile anda, kui teda piisavalt usaldad.

- Kuidas säästa hügieenitoodetelt?

Tee ise. Küünelakid on üsna odavad ning pole mingi kunst õppida endale ise küünemaalinguid tegema. Appi võid kutsuda ka sõbranna. Internetis leidub ka hulgaliselt nippe, kuidas teha endale ise valmis kodune kehakoorija või muu ilutoode.

Külasta juuksuriõpilasi. Vahel otsitakse salongi või mõnele koolitusele juuksemodelle, kus osalemisega saad pealekauba tasuta soengu. Samuti otsivad juuksuriõpilased inimesi, kelle peal kätt harjutada või kes külastaksid neid praktika vältel. Kui sa juuksuriõpilase kätesse end siiski ei usalda, siis las värvib su juukseid mõni kogenum sõbranna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles