Amet on avastanud kümneid rikkumisi seoses «sinise kütuse» kasutamisega

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankimine
Tankimine Foto: Elmo Riig / Sakala

Maksu- ja tolliamet (MTA) on sel aastal tuvastanud kümneid odavama erimärgistatud diislikütuse ehk nn sinise kütuse kasutamisega seotud rikkumisi. 

MTA tolliosakonna juhataja asetäitja Tiit Kõluvere sõnul on maanteedel sel aastal juba rohkem kui kümnest sõidu- ja veoautost erimärgistatud kütust või selle kasutamise jälgi avastatud. Samuti on tuvastatud mitukümmend rikkumist jaemüügikettides erimärgistatud diislikütuse tankimisel sõiduautosse.

«Soovitame inimestel olla tähelepanelikud, millist kütust enda sõidu- või veoautosse tangitakse,» ütles Kõluvere. «Jäljed sinise kütuse kasutamisest püsivad kütusepaagis veel peale viit tankimist, mistõttu tuvastavad meie ametnikud selle kasutamise üpris hõlpsasti.»

Amet võib rikkumise korral algatada väärteo ja määrata rahalise karistuse. Füüsilist isikut võib karistada kuni 1200-eurose ja juriidilist isikut 3200-eurose trahviga.

Enamasti kasutatakse erimärgistatud diislikütust selle odavama hinna tõttu, kuid välistatud ei ole ka teadmatusest selle tankimine, kui jaemüügikett ei ole seda piisavalt hästi märgistanud.

Alates 2015. aastast võib erimärgistatud diislikütust tarbida ainult põllumajanduses kasutatavates traktorites ja kombainides või kalalaevades. 

«Erimärgistatud kütus on maksusoodustus ja riik on võtnud varasemate otsustega suuna selle ärakaotamisele, et tagada võrdne kohtlemine ja turu läbipaistvus,» selgitas Kõluvere, et antud juhul ongi erandiks vaid põllumajandus ja kutseline kalapüük.

MTA on sel aastal iganädalaselt maanteedel erimärgistatud kütuse kasutamist kontrollinud ja kavatseb kontrollidega kindlasti jätkata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles