Kasulikud nõuanded öösel töötavatele inimestele (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksojuhid on ööpäev läbi rakkes.
Taksojuhid on ööpäev läbi rakkes. Foto: Panthermedia / Oliver Nowak

Tervise seisukohast oleks parim öösiti mitte töötada, vaid magada, kuid paratamatult on valdkondi, mille toimimist eeldatakse ööpäevaringselt.

Enne öötööle minekut tuleb läbida täiendav tervisekontroll, sest on rida terviseseisundeid, mille olemasolul on öötöö vastunäidustatud, näiteks südamehaigused, kirjutab Tööelu portaal.

Seaduse kohaselt peab tööandja korraldama tervisekontrolli öötöötajatele nii enne öötööle asumist kui ka regulaarsete vaheaegade järel ning kandma sellega seotud kulud.

Praktilised nõuanded öötöölistele

Et öötööga paremini hakkama saada, on toitumisteadlased ja psühholoogid andnud mitmeid soovitusi:

  • Enne öövahetust tuleks end korralikult välja puhata, näiteks teha üks umbes kahetunnine uinak ka pärastlõunal.
  • Uuringud on näidanud, et valgusel on öösel oluline roll. Öötöötajad, kes istusid eredate lampide all kuus ja enam tundi, olid erksamad ja nende päevane uni oli mõnusam. Kui tööl ere valgus puudub, ostke spetsiaalne ereda valgusega lamp ning viibige selle valguses enne tööleminekut või tööl kohvipauside ajal.
  • Kuigi kohv aitab hoida erksana, on arstidel öötöölistele selles osas kindlad soovitused. Osa arste leiab, et kohvi ei tohiks juua enam pärast keskööd. Teised aga soovitavad lõpetada kofeiini tarbimine vähemalt neli tundi enne öövahetuse lõppu, et see ei takistaks pärast vahetust koju jõudes uinumist. Kofeiin püsib veres kuus tundi. Öise vahetuse ajal ei soovitata juua üle kahe tassi kohvi.
  • Oluline roll öötööga hakkama saamisel on ka toitumisel. Kuna magus ja rasvane seedub aeglaselt ning süvendab väsimustunnet, siis tuleks seda vältida. Öösel aitavad ärksana hoida lahjemad eined, mis sisaldavad palju valku, näiteks munad, pähklid ja kodujuust. Samuti on kasulik soe taimetee, sest öösiti kipub kehatemperatuur langema.
  • Pärast öövahetust soovitavad arstid kohe magama minna. Kui kohe on võimalik magada vaid 4–5 tundi, siis soovitatakse teha üks paaritunnine uinak veel õhtupoole. Kui hommikul õnnestub magada 5–6 tundi, siis võib õhtupoolne uinak olla ainult 15–45 minutit.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles