Esimesed 1481 last said elatisabi

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott.
Rahakott. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Täna said esimesed 1481 inimest ühe vanema toeta jäänud lapse elatisabi. Kokku on täna sotsiaalkindlustusamet teinud väljamakseid 131 512 euro ulatuses.

Kohtumenetlusaegset elatisabi maksti 8. märtsil 123 inimesele summas 18 014 eurot.

Selle aasta alguses lisandus kohtumenetlusaegse elatisabi kõrvale ka täitemenetlusaegne elatisabi, millega tagatakse üksinda last kasvatava vanema lapsele igakuine elatisraha. 

Täitemenetlusaegse elatisabi saamiseks peab inimene pöörduma kohtusse. Kui elatisnõudes on kohtulahend jõustunud, aga võlgnik siiski elatist ei maksa, tuleb algatada kohtutäituri juures täitemenetlus. Samale kohtutäiturile tuleks esitada ka taotlus täitemenetlusaegse elatisabi saamiseks.

Täitemenetlusaegse elatisabi suurus on kuni sada eurot kuus ning see sõltub sellest, kas ja kui palju laps eelneval kuul elatist sai. Vastava info saadab sotsiaalkindlustusametile nõuet menetlev kohtutäitur. Mullu detsembri seisuga oli 8895 elatisraha võlgnikku. Elatisabi suurust ja laekumist puudutavate küsimuste korral tuleks pöörduda selle kohtutäituri poole, kellele esitati taotlus elatisabi saamiseks.

Sotsiaalkindlustusamet maksab täitemenetlusaegset elatisabi siis, kui võlgniku suhtes on elatise täitemenetlus kestnud vähemalt neli kuud. Nende täitemenetluste puhul, mis on taotluse esitamise hetkeks kestnud juba vähemalt neli kuud, täiendav ooteperiood ei kohaldu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles