Aasta lõpus oli ligi 9000 vaba töökohta

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti töötukassa Järvamaa osakond
Eesti töötukassa Järvamaa osakond Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli 2016. aasta neljandas kvartalis ligi 9000 vaba ametikohta, teatab statistikaamet. 

Kui vabade ametikohtade arv oli eelmises kvartalis viimase seitsme aasta suurim, siis neljandas kvartalis vähenes vabade ametikohtade arv võrreldes eelmise kvartaliga 18 protsenti. Võrreldes 2015. aasta neljanda kvartaliga suurenes vabade ametikohtade arv rohkem kui kolmandiku võrra ehk 37 protsenti.

Ametikohtade koguarvus oli vabade kui hõivatud ametikohtade osatähtsus jätkuvalt kõige suurem töötlevas tööstuses (19 protsenti), hulgi- ja jaekaubanduses (16 protsenti) ning hariduses (kümme protsenti).

Vabade ametikohtade määr ehk vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus oli 2016. aasta IV kvartalis 1,7 protsenti, mis oli 0,3 protsendipunkti väiksem kui eelmises kvartalis ja 0,4 protsendipunkti suurem kui 2015. aasta neljandas kvartalis.

Kõrgeim vabade ametikohtade määr esines neljandas kvartalis muudes teenindavates tegevustes (4,0 protsenti), majutuses ja toitlustuses (3,7 protsenti), info ja side tegevusalal (3,3 protsenti) ning haldus- ja abitegevuses (3,0 protsenti). Kõige madalam vabade ametikohtade määr esines mäetööstuses (0,4 protsenti), ehituses (0,5 protsenti) ning põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi tegevusalal (0,7 protsenti).

Võrreldes 2015. aasta neljanda kvartaliga suurenes vabade ametikohtade määr enim muudes teenindavates tegevustes ning majutuses ja toitlustuses. Aastataguse ajaga võrreldes vähenes vabade ametikohtade määr enim finants- ja kindlustustegevuses.

Enamik vabadest ametikohtadest asusid jätkuvalt Harjumaal (72 protsenti), sh Tallinnas (63 protsenti), millele järgneb Tartu (kaheksa protsenti) ja Ida-Viru maakond (viis protsenti). Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Harju maakonnas ning kõige madalam Saare, Lääne-Viru ja Viljandi maakonnas.

Kolmveerand vabadest ametikohtadest ehk 75 protsenti asusid erasektoris ning iga neljas vaba ametikoht asus avalikus sektoris. Vabade ametikohtade määr oli 2016. aasta neljandas kvartalis jätkuvalt kõrgeim välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes (2,2 protsenti) ja riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes (2,1 protsenti).

Vabade ametikohtade määr oli madalaim kohalikele omavalitustele kuuluvates asutustes ja ettevõtetes (1,0 protsenti). 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles