Lugeja küsib: kuidas kontrollida, et keegi pole mu ID-kaarti kuritarvitanud? (3)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaardi uus modell.
ID-kaardi uus modell. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

«Unustasin ID-kaardi koos PIN-koodidega lõunale minnes kogemata arvuti juurde lauale. Kas on võimalik kuidagi kontrollida, ega keegi sel ajal minu hajameelsust ei kuritarvitanud?» küsis lugeja andmekaitse inspektsioonilt.

Vastab andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep.

Kõiki oma ID-kaardi, digi-iD ja mobiil-IDga tehtud autentimisi ja allkirjastamisi saab tagantjärele vaadata logides sisse vastavasse teenusesse SK.ee kodulehel. Seal kuvatakse autentimised ja allkirjastamised koos täpse kellaajaga. Nii saate kontrollida, ega teie ID-kaarti vahepealsel ajal ei kasutatud.

Küll aga soovitan edaspidi kindlasti tähelepanelikum olla ja PIN-koodid dokumentidest eraldi hoida ning mitte jätta neid järelevalveta kuskile, kus teised inimesed neile ligi pääsevad.

Koodide üleskirjutamiseks või meelde jätmiseks piisab võõral silmapaaril teinekord vaid paarist hetkest. Seetõttu tasub pärast koodiümbriku lauale unustamist kindlasti ära vahetada ka oma dokumendi PIN-koodid. Seda saab mugavalt teha ID-kaardi haldustarkvara abil. Täpsed juhised leiab ID.ee kodulehelt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles