Üks küsimus: kas katseajal töölt lahkudes saab tasu nõuda ka kasutamata puhkuse eest?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordne probleem puudutab katseajal töölt lahkumist.

Küsimus

Mitu päeva peab töötaja ette teatama, kui soovib töölepingut üles öelda katseajal ning kas töötajal on katseajal töölepingu ülesütlemise korral õigus lisaks töötasule saada lõpparvena ka kasutamata puhkusepäevade eest kompensatsiooni?

Vastab tööinspektor–jurist Heli Ojavee

Katseajal töölepingu ülesütlemisel peavad nii töötaja kui ka tööandja seaduse järgi lõpetamisest ette teatama vähemalt 15 kalendripäeva. Ülesütlemisavalduse võib anda katseaja jooksul – see tähendab, et avaldus kehtib ka siis, kui see antakse üle katseaja viimasel päeval. Sellisel juhul ei lõppe töösuhe aga katseaja viimasel päeval, vaid etteteatamistähtaja möödumisel.

Vastus küsimuse teisele poolele on seaduse järgi järgmine: töölepingu lõppemisel on tööandja kohustatud hüvitama töötajale kasutamata jäänud põhipuhkuse rahas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles