13 puu- ja köögivilja, milles peitub kõige enam taimemürke

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikates leidub tavaliselt kõige rohkem taimekaitsevahendite jääke.
Maasikates leidub tavaliselt kõige rohkem taimekaitsevahendite jääke. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi värsked viljad on tervislikud, ei tohi unustada nende kasvatamistingimusi - kui need on üle pritsitud ohtrate taimekaitsevahenditega, ei saa siinkohal tervislikkusest enam rääkida.

Kas soodsama ja tõenäoliselt rohkem taimemürke sisaldava toidu asemel peaks ostma kallist ja orgaanilist? Ühtset vastust sellele ei ole, sest iga tarbija teeb oma valikud ise, kirjutab Business Insider. Samuti erineb pestitsiidide kasutamine põllukultuuriti, riigiti ja isegi piirkonniti, mistõttu ei pruugi iga toode olla erinevates riikides sama tervislik.

Lastearst ja epidemoloog dr Phillip Landrigan toob välja, et isegi väike kokkupuude pestitsiididega võib endast ohtu kujutada eelkõige imikutele ja väikelastele. Seega kui vähegi võimalik, peaksid lapsevanemad eelistama kemikaalivaba toitu ning hoidma lapsed eemal puu- ja juurviljadest, mis võivad sisaldada taimekaitsevahendite jääke.

USA põllumajandusministeerium (USDA) kogus tuhandeid proove puu- ja juurviljadelt ning reastas ja avalikustas need, milles leidub kõige enam taimekaitsevahendite jääke. Kuna nende viljade kasvatamisel kasutavad ohtralt lisaaineid taimekasvatajad kogu maailmas, on kindlam neid osta mahetoodanguna.

Näiteks tegi USDA kindlaks, et 98 protsenti analüüsitud maasikatest sisaldas vähemalt ühe taimekaitsemürgi jääke, ühes proovis leidus aga lausa 20 erineva mürgi jälgi. Samuti spinati proovides on keskmiselt kaks korda rohkem pestitsiide kui teistes sarnastes põllukultuurides. 49 testitud õunas 50-st leidus samuti ohtlikult palju taimemürke.

Puu- ja köögiviljad, mis kubisevad kõige enam taimemürkidest:

  1. Maasikad
  2. Spinat
  3. Nektariinid
  4. Õunad
  5. Virsikud
  6. Pirnid
  7. Kirsid
  8. Viinamarjad
  9. Seller
  10. Tomatid
  11. Magus paprika
  12. Kartulid
  13. Tšillipiprad
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles