Tasub teada: poemüüjad võivad sentide vastuvõtmisest keelduda (3)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hoiupõrsasse kogutud müntidega poodi minnes võib tekkida probleem, sest kui paberraha vastuvõtmisest ei saa müüja keelduda, siis sentide puhul on seadusega tehtud erand.

«Poes ei taha kassapidaja põrsatäit pool tundi lugeda. Proovisime osta 24-eurost Transformerit (autorobot – toim), laps oli pikka aega raha kogunud ja soovis oma raha eest osta, kuid öeldi, et vahetage kuskil ümber,» kirjutas Postimehe lugeja.

Eesti Panga kinnitusel poemüüja ei eksinud. «Seadus näeb ette, et kaupleja on kohustatud vastu võtma korraga kuni 50 kehtivat euromünti, sõltumata nende väärtusest,» selgitas Eesti Panga avalike suhete esindajaga Ingrid Mitt. Sama seadus kohustab kaupmeest paberraha võtma vastu ilma piiranguteta. Reeglid on sätestatud 2010. aastal vastu võetud euro kasutusele võtmise seadusega.

Iga pangakontor sente vastu ei võta

Kui koju on kogunenud suurem kogus sente, siis polegi nendest lahti saamine nii lihtne. «Sissemakseautomaadi kaudu ei ole võimalik münte  kontole kanda – need masinad võtavad vastu ainult kupüüre,» rääkis Swedbanki pressiesindaja Liidia Kaljundi. Iseteenindavad mündimasinad on Swedbank paigaldanud kõikidesse esindustesse, kus tehakse sularahatehinguid. Samas kolmes maakonnakeskuses – Jõgeval, Haapsalus ja Paides – see võimalus puudub.

Kuna müntide vahetamise / kontole kandmise vajadus tekib inimestel ikkagi võrdlemisi harva, siis soovitas pangaesindaja pangakontori külastust planeerida nii, et saaks seda ühendada mõnel muul põhjusel linna minekuga. «Kui mõelda lastele kogumise peale, siis võiks kaaluda nt raha kogumist lapse kontole – nii saab laps teha esimesi iseseisvaid katseid rahaga majandamisel, maksta kaardiga jne. Lapsevanemal on kontroll lapse konto üle ning saab seada ka vastava limiidi (nt päeva või kuulimiit),» jagas Kaljundi soovitusi lapsevanematele.

SEB pangal on seitse mündimasinat, millest kolm asuvad Tallinnas ja kaks Ida-Virumaal. «Münte võetakse vastu igas kontoris, kus sularahaga tegeletakse,» kinnitas panga pressiesindaja Evelin Allas. Erinevalt Swedbankist on SEB-l igas maakonnas vähemalt üks kontor, kus saab teha sularahatehinguid.

Pankade teenustasud hoiupõrsa tühjendamisel

Swedbank

  • Alaealise kontole kuni 100 euro kandmine ühes kalendrikuus – tasuta; alates 100 eurost ühes kalendrikuus – 2% summast, mis ületab 100 euro
  • Müntide sissemakse arvelduskontole 2%, minimaalselt 2,60 eurot
  • Müntide vahetus müntide vastu ja müntide vahetus kupüüride vastu 5%, minimaalselt 2,60 eurot

SEB

  • Eraisiku sissemakse oma kontole – 5% summast, minimaalselt 5 eurot

                               alaealise kontole – kuni 100 eurot kalendrikuus tasuta (sh paberraha); 3%, kui summa ületab 100 eurot

                               võõrale kontole SEB Pangas – 5% summast, minimaalselt 5 eurot

  • Müntide vahetamine – 5% summast, minimaalselt 5 eurot
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles