Aedniku soovitusi viljapuude lõikamiseks

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunapuu enne lõikust.
Õunapuu enne lõikust. Foto: Piret Pihtjõe

Enne puu kallale asumist mõtle, mis on lõikamise eesmärk ja mismoodi tahad, et puu peale lõikust välja näeb, sest igasugune vale lõikus kurnab puud.


Aednik ja aiakujundaja Piret Pihtjõe soovitas kõik hoolduslõikamised, sh vesikasvude likvideerimise teha suvel pärast jaanipäeva kuni augusti lõpuni. «Tea, et soe ja niiske suvi nagu oli 2010. soodustab uute kasvude korduvat tekkimist. Kui saad jaole enne kui uus kasv jõuab puituda, siis tuleb ta kinnituskohast kergesti lahti ja oksakääre ei ole vaja kasutadagi. Murra või lõika uued kasvud kindlasti samal suvel ära,» selgitas ta.

«Kui soovid vanu puid noorendada, siis tee algust kevadel, aga samal suvel nopi puudelt uued kasvud kindlasti ära,» lisas Pihtjõe.

Noorenduslõikuse ja hoolduslõikuse erinevus on selles, et viimasel juhul tegeletakse enamasti vaid vesikasvude ja sama aasta kasvude likvideerimisega. Aga noorenduslõikuse käigus lõigatakse õunapuu tavaliselt madalamaks ja palju hõredamaks.

Luuviljalistel on kevadel võrreldes õunapuudega mahlade liikumine palju intensiivsem ja nende lõikamise aeg on seetõttu väga lühike. Aga suvel meeldib ka neile lõikamine rohkem.
Suvise lõikuse eelised on vesivõsude mittetekkimine ja haavade kerge paranemine kuna kasvuajal on puudel palju rohkem energiat. Suvise lõikusega harveneb võra ja viljad pääsevad päikese kätte. Tuleva aasta saagi tagab viljaalgete harvendamine – puu ei kurna ennast liigsete viljade kandmisega ära, oksad on kergemad ja ei murdu ning puu saab keskenduda uute õiepungade tekitamisele.

Lõikehaavade desinfitseerimine

«Lõikehaavade katmine on hädavajalik suurte lõikekohtade puhul, et niiskus puitu mädandama ei pääseks. Tänapäeval on saada väga head haavamäärded: Lac Balsam ja Arbokol Magic. Katta võib ka mistahes värviga. Vaha ei kata hästi ja teda ei ole mugav kasutada. Niipea kui päike värvi või määrde maha kulutab, tuleb lõikekohad uuesti üle käia. Väikesed haavad kasvavad üldjuhul kenasti kinni ja määrimist ei vaja,» möönis aednik.

Haigustekitajad ehk seeneeosed on õhus juba kevadel väikeste plusskraadidega. Nende hirmus lõikamata jätmine on aga puule karuteene. Kui puid lõikusega vormis hoida ja väetada, siis ei maksa haigustekitajaid karta.

Lõikehaavu saab ka desinfitseerida. Eriti mugav on haavapeits Arbokol Magic, mida tuleks segada piiritusega (viin on lahja). Koduaias piisab puude korralikust hoolduslõikamisest ja suurte lõikekohtade ilmastiku eest kaitsmisest. Istanduses on puid rohkem ja risk suurem ning seetõttu on soovitav lõikehaavu desinfitseerida.

Väetamine

Kevadine väetamine pole hädavajalik, eriti saduderohke ja liigniiske aasta järel. Kevadises väetises sisalduv lämmastiku rohkus paneb viljapuud kasve kasvatama, aga meie tahame vilju. Olulisem on suvine ja sügisene väetamine näiteks mineraalväetisega, kus fosfori ja kaaliumi sisaldus on kindlalt lämmastikust suurem. Sobib ka kompostmulla sissekaevamine viljapuu võrapiirile.

Pritsimised võta ette alles siis, kui oled oma puud lõikamisega vormi saanud. Ülekasvanud puid ei ole võimalik efektiivselt pritsida, sest preparaat peab sattuma igale oksale, igale lehele. Tihedat parukat ei ole võimalik nii märjaks kasta.

Vale lõikus ja köndistatud puud

Tugev tagasilõikus kurnab puud pikka aega, aga võib puu ka kohe hukule määrata. Õunapuid on võimalik madalamaks lõigata, aga n-ö käte maha lõikamine on kuritegu. Isegi tüüka jätmine pole nii hull, sest tüüka saab hiljem ära lõigata, aga suuri oksi tagasi ei too.

Köndistamise, aga ka väga mahuka lõikuse tagajärjel kasvatab puu jõudsalt mahlaseid vesikasve, mis eranditult kõik taevasse suunduvad. Puu kasvatab meeleheitlikult oksi sellepärast, et tal on vaja teha lehti, mille kaudu päike kinni püüda ja ellu jääda.

Samblik

Samblik tuleb puudelt likvideerida. Kõige parem on seda teha niiske ilmaga, nühkides tüvesid ja oksi paksude töökinnastega (libisemisekindel, kummist peopesa) ja võttes appi terava servaga puidust kaabitsa, näiteks põrandaliistu. «Abi on ka nõudepesunuustikust, mille üks pool on karedam. Metallesemega on suur oht vigastada puud. Kuiva ilmaga ei tule samblik hästi lahti, puruneb ja te hingate selle tolmu endale sisse,» selgitas Pihtjõe.

Tervetele, hooldatud ja õnnelikele puudele haigused ligi ei pääse. Valesti lõigatud või aastaid lõikamata, ebasoodsas istutuskohas, hiirte ja metsloomade kahjustusega puud on stressis ja seetõttu väga vastuvõtlikud haigustele. Kõige hullemaks peetakse tüvevähki.

Tööriistade puhastamiseks ja desinfitseerimiseks on oluline vahend piiritus. Viin on desinfitseerimiseks lahja. Viljapuid lõigates peavad tööriistad alati puhtad ja teravad olema.

Hüva nõu õunapuude kohta leiad ka õunapuu.eu kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles