Krediidiipank: dollarimaksete vahendajaid jääb lähiaastatel vähemaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametigruppide pensionifondid tahavad, et fondijuht võtaks kaotuste eest vastutuse.
Ametigruppide pensionifondid tahavad, et fondijuht võtaks kaotuste eest vastutuse. Foto: MOHAMED ABD EL GHANY/REUTERS/Scanpix

Krediidipanga hinnangul jääb lähiaastatel dollarimakseid vahendavaid panku ilmselt vähemaks ja väiksematel pankadel on keerulisem sellel teemal koostööpartnereid leida.

Kuigi hiljuti lõpetas rahvusvaheline suurpank Deutsche Bank nii Eesti kui Läti pankadele korrespondentpanga teenuse pakkumise ja dollarimaksete vahendamise, ei puuduta see otsus enam Krediidipanka.

«Meie koostöö Deutsche Bankiga lõppes juba eelmise aasta sügisel ja seejärel oleme kasutanud teisi vahendajaid,» ütles panga ärikliendipanganduse juht Hans Pajoma BNS-ile. Lähiaastatel jääb dollarimakseid vahendavaid panku tema sõnul tõenäoliselt vähemaks.

«See ei puuduta ainult Balti riike, vaid on globaalne trend, millest tulenevalt saab olema väiksematel pankadel varasemast keerulisem dollarimaksete vahendamiseks koostööpartnereid leida,» rääkis Pajoma.

Märtsi lõpus avalikustas rahvusvaheline meediaorganisatsioonide ülene Organiseeritud kuritegevuse ja korruptsiooni teavituse projekt (OCCRP) andmed, mille kohaselt pesti rahvusvahelises skeemis kogumahuga enam kui 20 miljardit dollarit, millest läbis 2011. aastast 2014. aastani Eestit 1,58 miljardit dollarit tundmatu päritoluga raha.

LHV panga rahapesu tõkestamise juht Aivar Paul rääkis toona, et kui Deutsche Bank lõpetaks Lätis ja Eestis dollarimaksete vahendamise, siis saaksid seda edaspidi klientidele pakkuda vaid välismaise peakontoriga pangad, millel on olemas peakontoris dollari suhted, rääkis Paul.

«See kindlasti ei toimu sama hinnaga, see kindlasti ei toimu samas kiiresti ja ma ei välistaks, et päris kõiki tehinguid ka sealtkaudu teha ei saa.»

LHV-le lõpetas Deutsche Bank dollaris maksete vahendamise möödunud aasta juuli alguses. Samuti vähendas Deutsche Bank möödunud aastal koostööd mitme Läti pangaga ja käesoleva aasta kevadel otsustas Läti turult täiesti lahkuda.

Eesti Meedia riskijuht Erki Haamer, kes eelnevalt töötas Soome OP panga Balti panganduse riskijuhina, rääkis esmaspäeval BNS-ile, et Deutsche Banki Eesti turult lahkumine ei tohiks suurematele pankadele ka erilist mõju omada, sest Eesti turgu valitsevad pangad saavad alati kasutada korrespondendina emapankasid ja sealseid kontrakorrespondente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles