Lilled, mida lapsed võivad süüa

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suvise salati valmistamisel on hea ka oma aias kasvavaid maitsvaid lilli kasutada.
Suvise salati valmistamisel on hea ka oma aias kasvavaid maitsvaid lilli kasutada. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui teil on väikesed lapsed, tasub istutada aeda lilli, mille söömine ei tohiks mingit kahju tekitada. Järgnevalt väike ülevaade lilledest, millest mõned on isegi nii maitsvad, et neid võib salatite ja suppide valmistamisel kasutada. Siiski peate olema kindel, et ühtegi taime poleks eelnevalt mürkidega pritsitud ning ettevaatlikud peaksid olema ka allergikud ja astmahaiged.

Kress

Üks populaarsemaid nn söödavaid lilli. Taime lehtedel ja õitel on omapärane piprane maik, mistõttu sobivad need ülihästi salatite hulka. Eelkõige tasub noppida ning süüa noori lehti (neid armastavad ka igasugused röövikud). Kresse võite kasvatada ka koos maitsetaimedega aknakastis või potis.

Kummel

Kummelid sobivad nii tee tegemiseks kui taas salatitesse, eriti asendamatud on need nn lillesupi valmistamisel.

Roos

Roosi kroonlehed on söödavad, kuigi nende nn alumine heledam osa võib olla kibedavõitu, seega on parem see eemaldada. Eriti head on õielehed külmutatult ja suhkrustatult sünnipäevakookide kaunistusena. Mida lõhnavamad on roosid, seda maitsvamad nad üldiselt on.

Saialill

Imeilusaid erkoranže saialilleõisi on sajandeid kasutatud suppidele ja puljongitele värvi andmiseks ning usutud, et tegemist on «südame rõõmustajaga». Suppide, praadide ja isegi riisiroa valmistamisel kasutage õisi ja kroonlehti, mis annavad nii peent maitset kui ka värvinaudingut. Kuid pidage meeles, et söögiks kasutage ainult saialilli, mitte nende sugulasi peiulilli.

Päevalill

Kõik lapsedki teavad, et päevalilleseemned on söödavad, kuid ka õienupp on väga hea. Näiteks annavad päevalille kroonlehed toidule väga huvitavat maitset, mis on üheaegselt kibe ja magus.

Võilill

Tegemist on küll umbrohuga, kuid väga kasulikuga. Kas tasub seega aiast seda täiesti välja tõrjuda, sest võilillel on nii õied, varred, juured kui lehed söödavad. Lehti võib kasutada salatis ning tee tegemiseks, õisi nii salatites kui ka toitude kaunistamisel. Nõuanne - korjake võililli võimalikult noorte ja värsketena, sest vananedes läheb nende maitse üsna kibedaks.

Kannike

Kannikese kaunid õied sobivad sarnaselt roosidega salatite või kookide kaunistamiseks.

Ristik

Ristikut kasvab metsikult nii põldudel kui aedades. Paljud lapsed, kes veedavad suve maal, teavad, kui hea on imeda ristiku õitest magusat nektarit. Siiski on kogu taim söödav ja ka kasulik. Kõige parem oleks seda enne kergelt keeta - 5-10 minutit.

Lavendel

Lavendel on tõeline maitsetaim. Kuigi Eesti kliima on jahedavõitu, kasvab see meie aedade päikeselistes kohtades üsna hästi ning eriti hästi sobib ta rooside naabriks. Söödavad on nii lavendli õied kui ka lehed. Lavendlit tuleks kindlasti kasutada lambaliha valmistamisel. Selle taime heaks omaduseks on ka see, et terava lõhna tõttu hoiavad paljud putukad ja kahjurid temast eemale. Seega kui piknikupaiga ümber kasvab teil lavendel, on seal loodetavasti ka tüütuid sääski märksa vähem kui mujal.

Allikas: maitsetaimede abc; kiddiegardens.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles