Tarbijakaitse leidis kauplustest lastele ohtlikke rõivaid

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näited nõuetele mittevastavatest ja lastele ohtlikest rõivastest.
Näited nõuetele mittevastavatest ja lastele ohtlikest rõivastest. Foto: Tarbijakaitseamet

Tarbijakaitse leidis kontrolli käigus Tallinna,  Tartu ja Pärnu kauplustest väikestele lastele ohtlikke rõivaid ja paneb nüüd emadele-isadele südamele, et need lastele rõivaste valimisel tähelepanelikud oleksid.

Kokku vaatas tarbijakaitseamet üle 25 rõivaeset. Kaheksa neist ei vastanud nõuetele. Enamikul juhtudest olid probleemiks väikelaste riietel kaela piirkonnas ja kapuutsidel olevad paelad ja nöörid. Taolised rõivad pole lastele ohutud, kuna võivad näiteks mänguhoos liumäel või mõnes teises taolises olukorras takerduda ja põhjustada lämbumist.

Ohtlikud rõivad olid müügil kolmes poes: La Diva Pärnus Karja tänaval, N-Trend Tartus Kalda teel ning Laste planeet Tallinnas Mahtra tänaval.

«Suurte kauplejate juurest leiab väga harva nõuetele mittevastavaid lasteriideid, probleemiks on pigem turukauplejad ja väikeettevõtjad, kes jätkuvalt ei ole nõuetega kursis ja eiravad kehtestatud reegleid,» kommenteeris tarbijakaitseameti peadirektor Andres Sooniste.

Sooniste viidatud nõuded lasterõivaste ohutusele on ühesugused kogu Euroopas ja eelkõige pöörataksegi seal tähelepanu nööridele ja paeladele. Näiteks kuni seitsmeaastaste laste rõivastel ei tohi kapuutsil ja kaela piirkonnas üldse nööre olla ning  kuni 14-aastaste puhul ei tohi nöörid olla pikemad kui 7,5 sentimeetrit.

Ameti andmetel on kõik eelnimetatud poed tänaseks ohtlikud rõivad kas müügilt ära korjanud või need nõuetekohaseks sättinud.

Kuna amet ei suuda kontrollida kõiki kaupmehi ja turumüüjaid, tuleb ka emadel-isadel olla lasterõivaste ostmisel tähelepanelik. Mänguväljakutel mängimiseks ja puude otsas turnimiseks oleks lapsele mõistlik valida rõivad, millel pole nööre ja paelu.

Lasterõivaste ohutusnõuded

  • Kuni 7-aastaste laste (kasvuga 1,34 m) rõivastel ei tohi olla paelu ega nööre kapuutsi ja kaela piikonnas.
  • 7-14 aastaste laste rõivastel ei tohi olla kapuutsi ega kaela piikonnas paelu, mis on pikemad kui 7,5 cm ega vabade otstega nööre. Paelad kapuutsi ja kaela piikonnas ei tohi olla elastsed  ja need peavad olema kinnitatud rõiva külge püsivalt.
  • Nööride ja paelade vaba otste pikkus talje ja rinna piirkonnas ei tohi olla rohkem kui 14 cm
  • Kaelataguse paelaga tegumoega rõivastel ei tohi olla paeltel vabu otsi kaela piikonnas.
  • Selja taha sõlmimiseks ette nähtud vöö või lehvi vabade otste pikkus ei tohi ületada 36 cm mitteseotud olekus sõlmimise kohast mõõdetuna.
  • Nöörid ja paelad lasterõivastel ei tohi ulatuda varruka ja rõiva alumisest äärest alla poole.
  • Krookpaelad, allosas olevad funktsionaalsed ja dekoratiivsed nöörid pikkadel pükstel peavad olema täiesti rõiva sees.

Allikas: tarbijakaitseamet, standard EN 14682:2007 Lasterõivaste ohutus. Nöörid ja paelad lasterõivastel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles