Kas patsient peab tasuma lillede ja lehtede eest?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Niitra.
Sirje Niitra. Foto: Peeter Langovits

Perearsti teenus on meil haiguskindlustust omavatele inimestele tasuta ja ükski poliitiline jõud pole veel teinud ettepanekut seda muuta. Vastupidi, räägitakse sellest, et ka  hambaravi võiks olla haigekassa poolt finantseeritav, sest nii muutuks see suuremale hulgale inimestele kättesaadavaks.


Perearstikeskus ei tohi oma külastajailt tasu võtta ühegi teenuse eest, selle on haigekassa sõnaselgelt välja öelnud. Ometi seda tehakse – sageli varjatult või teise nime all.

Küsimus tõusetus uuesti seoses pererastikeskusega Minu Arst, kus on kombeks saanud, et patsiendid jätavad pärast visiiti tohtrile endises vääringus 50 krooni. Nad teevad seda vabatahtlikult ja heal meelel, pealegi pole summa ju kuigi suur. Üks sealne tohter kinnitas, et keegi pole selle pärast veel pahandanud ega arstikeskust vahetanud. Vastupidi – sealsete kõrgetasemeliste arstide vastuvõtule on suur tung.

Ega sest pole midagi, kui inimesed soovivad oma perearstikeskust toetada. Annetamist ei keela keegi ja seda võib teha isegi palju suuremate summadega. Aga kui kehtestatud on kindel taks, mida kõik maksavad, siis, vaata kust poolt tahad, tundub see visiiditasuna.

Kummalised on ka põhjendused, mis perearstikeskused raha kasseerimisele toovad. Minu Arst selgitas, et neil on selle eest eriti targad arstid ja ilusad ruumid – patsientidele pakutakse ooteajal teed ja nad saavad värskeid lehti lugeda.

Sellest tuleneb vägisi küimus: kas siis mujal on rumalad arstid ja koledad ruumid? Kindlasti mitte. Enamik perearstikeskusi tegutseb täna juba kenasti renoveeritud ruumides ja ka tohtritele pole midagi ette heita.

Pirita perarstikeskus küsis 10 krooni (ei tea, kui palju nüüd) ja annab selle vastu sinised kilesussid ja vajadusel uriinitopsi. Perearstikeskuse juhataja ütles, et ülejääv raha läheb ümbruse haljastamiseks. Ja tõepoolest, arstikeskuse ees on suvel alati ilusad lilled pottides.

Haigekassa kinnitab, et maksab perearstikeskustele kõik nende kulutused kinni ja patsientidelt pole raha juurde küsida tarvis. Keda siis uskuda?

Asjal on veel teinegi külg. Pole saladus, et paljud perearstid võtavad aasta lõpul dividende, sest nad on nii edukalt toimetanud, et haigekassa antud raha on järelegi jäänud. Välja arvatud paar munitsipaalperearstikeskust, on kõik peretohtrid koondunud äriühingutesse, mille eesmärgiks mõistagi tulu teenida.

Ei usu, et ka nimetatud kaks patsientide poolt hinnatud perearstikeskust omadega miinuses on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles