Lugeja küsib: kas roheliste laikudega kartuli söömine on ohtlik?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kartul valitseb meie toidulauda.
Kartul valitseb meie toidulauda. Foto: Cisse Noormets/Postimees

«Kas mõnel kartulil leiduvad rohelised laigud on tervisele kahjulikud? Kas piisab rohelise koha ära lõikamisest või tuleb kogu kartul minema visata?» küsis ERR Novaatori lugeja.

Vastab Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi vanemteadur Evelin Loit.

Tervet kartulit maha kandma ei pea, piisab rohelise osa ära lõikamisest. Lõigata tuleks võimalikult paksult, et ühtegi rohelist ala alles ei jääks.

Roheline värv on tegelikult märk, et selles taime piirkonnas on klorofüll. Klorofüll iseenesest ei ole toksiline ühend, aga klorofülliga koos, samades kohtades sünteesib kartulimugul ka solaniini ja solaniin juba on toksiline.

Lisaks mugula rohelisele koorele sisaldavad solaniini ka teised kartuli osad, idud ja kartulisilmad, need on samuti soovitatav välja lõigata ja mitte söögiks tarvitada.

Loe pikemat selgitust Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles