Mis on neitsioliiviõli ja tavalise oliiviõli erinevus?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oliiviõli.
Oliiviõli. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui retseptides viidatakse enamasti neitsioliiviõlidele (Extra Virgin), leidub poelettidel erisuguseid oliiviõlisid. Miks on aga neitsioliiviõli kallim ning kvaliteetsem?

Neitsioliiviõli erinevus seisneb peamiselt selles, et see on rafineerimata ning valmistatakse külmpressitud oliividest, vahendab Tasting Table toiduportaal. See tähendab seda, et oliivide purustamine on toimunud aeglaselt ning ilma kõrgeid temperatuure kasutamata.

Tulemuseks on heleda metsarohelise värvi, kergelt piprase maitse ning puuviljase aroomiga õli. Neitsioliiviõli happelisus on väga madal, jäädes alla ühe protsendi.

Kuna iga külmpressitud oliiviõli ei vasta neitsioliiviõli standarditele (näiteks on see happelisem), siis rafineeritakse seda, et saada neutraalsem maitse ning heledam värv. Seega on tavaline rafineeritud oliiviõli justkui segu neitsioliiviõlist.

Töötlemise käigus on samas oliiviõlist kadunud enamik vitamiine ja antioksüdante, mis jäävad see-eest alles neitsioliiviõlisse. See aga ei tähenda, et oliiviõli ei peaks üldse kasutama. Küpsetamiseks ja praadimiseks sobivad mõlemad, salatis võiksid aga eelistada puhtamat neitsioliiviõli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles