Kas sülearvuti veebikaamera peaks kinni teipima? (2)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebikaamera võiks turvalisuse eesmärgil kinni katta.
Veebikaamera võiks turvalisuse eesmärgil kinni katta. Foto: Panthermedia / Andriy Popov

Oma sülearvuti veebikaamera kinni katmist on tunnistanud näiteks president Ilves, FBI juht James Comey ning Facebooki looja Mark Zuckerberg. Samas võib seda turvalistel kaalutlustel teha igaüks.

Ilvese, Zuckerbergi ja Comey teguviis võib olla ka õigustatud, sest häkkeritel on hea maine ja sissetulekuga inimeste nõrka kohta kerge ära kasutada, kui neil õnnestub nende veebikaamerasse sisse häkkida ja neid jälgima asuda, kirjutab tehnoloogiaportaal PCWorld.

Küll aga on vähetõenäoline, et häkker huvituks sellise inimese järel luuramisest, kes pole avaliku elu tegelane ega muudmoodi silmapaistev ja rohkem haavatav. Samas on sellise tegevuse eesmärgiks raha välja pressimine, juhul kui häkker juhtub veebikaamera kaudu tabama materjali, mille avaldamist keegi meist ei taha. Kui kõhkled ega kasuta veebikaamerat sageli, siis ei tee seega paha ka omaenda veebikaamera kinni teipimine.

Et veebikaamera kaudu luurata, peab häkker esmalt suutma terve arvuti üle võtta. Kõige tõenäolisem stsenaarium selleks on sulle mingisuguse lingi või manuse saatmine, mille avamisel käivitub arvutis pahavara ning annab küberkurjategijale õigused sinu arvutis omasoodu toimetada.

Kuidas vältida pahalaste pääsemist arvutisse?

  • Sule sülearvuti ajaks, mil sa seda ei kasuta
  • Hoia oma tarkvara alati uuendatuna, eriti tasub silmas pidada Adobe Flashi
  • Tee regulaarselt arvutis viirusetõrjet ning aktiveeri tulemüür
  • Väldi klõpsamist kahtlastel linkidel ja manustel
  • Kõige lollikindlam võimalus on veebikaamera väikse kleepsuga kinni katta.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles