Kasulikud nipid liha, kala ja aedviljade grillimiseks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillitud suvikõrvits ja asparaagus.
Grillitud suvikõrvits ja asparaagus. Foto: Panthermedia/ Marko Volkmar

Kokaraamatute autor ja grillimeister John McLemore annab nõu, kuidas saavutada grillil mahlakad ribid, imemaitsev kana ning isuäratavad grillitud juurviljad.

Grillinipid sealihale ja kalale

  • Enne grillima asumist võid grilliresti pristida mittenakkuva sprei või taimeõliga, et toit resti külge ei kleepuks.
  • Kiirelt ja lihtsalt saab grillida (punast) riffahvenat, mida peab samas korralikult rasvainega määrima. Samuti sobib grillimiseks rasvane lõhe, mis ei kuiva grillides ära. Pane lõhe fooliumi sees grillile esmalt nahaga ülespoole – nii valgub rasv võrdselt kogu kala ulatuses laiali.
  • Kammkarpe grillides püüa valida võimalikult värsked tooted. Need peaksid olema kergelt roosakad või elevandiluuvärvi, mitte ebaloomulikult valged.
  • Grilli ribisid ja sea sisefileed esmalt lahtiselt grilli peal. Kui liha on juba poolküps või peaaegu täiesti küps, pane see fooliumi sisse ning küpseta edasi – foolium hoiab lihamahlu kinni ning tagab maitsva ja mahlase tulemuse.
  • Burgeripihve või steiki grillides veendu, et grilli temperatuur on juba kõrgeks tõusnud. Madala kuumusega grillile pole neid mõtet lagunema panna.

Grillinipid kanale ja aedviljadele

  • Grillimiseks sobivad ideaalselt ka odavamad kanatükid nagu kintsud. Need on rasvasemad ning jäävad grillides maitsekamad. Samuti muutub kananahk mõnusalt krõbedaks. Kana võib esialgu suuremal kuumusel pruunistada ning jätta edasi madalamal tulel küpsema.
  • Fooliumil küpsetamine aitab vältida seda, et aedviljad grillil lagunema hakkavad.
  • Paprikale piisab vaid mõnest minutist keskmise kuumusega grillil, et see saaks mõnusa suitsuse maitse. Ära jäta paprikaid kauaks küpsema, sest need omandavad kiirelt musta pealispinna ning on seejärel söömiskõlbmatud.
  • Lõika suvikõrvits grillimiseks pikuti pooleks, hõõru oliiviõliga ning maitsesta soola ja pipraga. Suvikõrvitsale peaks grillil piisama 15 minutist.
  • Grillile võib visata ka Rooma salati lehti, mis omandavad krõbeda ja suitsuse maitse. Sellega saad valmis teha hoopis omapärasema maitsega toorsalati.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles