Miks kraadiklaas valesti näitab?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
As Metrosert teadur Riho Vendt testib, kas apteekides müüdavad kraadiklaasid näitavad õigesti.
As Metrosert teadur Riho Vendt testib, kas apteekides müüdavad kraadiklaasid näitavad õigesti. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Lastearst Reet Raukase sõnul on temaga rääkinud mitmed lapsevanemad, kes kurdavad, et kraadiklaas näitab valesti – enamasti vähem, kui lapse tegelik temperatuur olla võiks.


Õhtuleht lasi kontrollida kaheksa kraadiklaasi täpsust AS Metrosert laboris, kus selgus, et kõik kraadiklaasid näitavad korrektselt, labori teadur Riho Vendti sõnul võib müügil olevaid kraadiklaase usaldada, ent pigem tuleb viga ebaõigest kasutusest – elektrooniline termomeeter tahab väga head nahakontakti ja kui see on ebapiisav, ei pruugi ka näit õige olla.

Elektroonilised kraadiklaasid on mõeldud eelkõige päraku kaudu mõõtmiseks, ent õige kehatemperatuuri saab kätte ka kaenla alt, kuid seal võtab kraadiklaasi soojenemine kauem aega ning pärast esimest piiksatust ei tohi mõõturit kaenla alt ära võtta.

Elektrooniliste kraadiklaaside puhul väldi mitut järjestikust kraadimist – siis näitavad nad temperatuuri tegelikust rohkem (kraadimise vahe võiks olla umbes 10 minutit).

Elavhõbedaasendajaga kraadiklaasi on parem alla lüüa kehasoojalt – jahtunud kraadiklaasiga võib see osutuda võimatuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles