Suurte kahjustuste vältimiseks tuleb taimed raske lume alt välja kaevata

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulav lumi oli noore puu täiesti viltu vajutanud.
Sulav lumi oli noore puu täiesti viltu vajutanud. Foto: Piret Pihtjõe

Aednik ja aiakujundaja Piret Pihtjõe kirjutas, et praegu on juba paljudes kohtades suured kahjustused lume tõttu tekkinud.


Aednik selgitas, et vajuv lumi on kaasa kiskunud kõik ilusad õunapuu oksad ja ühtlasi lõhkunud tüve koore. Puudelt ja põõsastelt oleks tulnud raske lumi maha raputada, kui seda aga ei tehtud, siis tuleb nad nüüd välja kaevata.

«Õige on nii, et igale taimele tuleb läheneda personaalselt. Kui sa tunned, et taim on raske koorma all, siis tuleb tegutseda. Taimega arvestades, teda tunnetades ja ettevaatlikult tegutsedes ei murra sa kaevates ühtegi oksa,» selgitas Pihtjõe.

«Hetkel on lumel külmunud koorik peal, aga selle all on sulalumi. Maa on sula ja õhkab soojust. Selle tõttu paks lumekiht muudkui vajub ja kisub kaasa jäätunud kihis kinni olevaid puude ja põõsaste oksi,» lisas ta.

Naine kirjeldas, kuidas ta käis eelmisel nädalal üle vaatamas rajatud aedu ja selgus, et terve talv jagatud nõuandeid ei ole igal pool järgitud: «Kes taimedega ei tegele, ei saa asja tõsidusest aru. Taime lume alt välja kaevamine on ka päris raske füüsiline töö.»

«Möllasin põlvili pea alaspidi ainult poolteist tundi ja sain kätte 11 taime. Neist kolm – Luua Pärli – olid poolenisti paar kuud tagasi välja kaevatud ja see päästis nad suurematest kahjudest,» kirjeldas aednik ning lisas, et ühe kuusekese varjas ta päikese eest lumetükkidest valliga. Lume eemaldamise abivahenditeks olid kirves ja mullatööde labidas.

«Marjapõõsad tõusevad reeglina ise püsti ja neid mina välja kaevama ei läheks, sest põõsas vajab ka hoolduslõikamist ja kaevamine tundub sel juhul lisatööna. Selliste talvede järel on mu meelest mõistlik hoolduslõikamised jätta kevadesse,» lisas Pihtjõe.

Praegu peaks kindlasti välja kaevama noored õunapuud ja ka ümarad vormid, keda hiljem tagasilõikusega päästa pole võimalik. Pihtjõe soovitas pealmise kihi mullatööde labidaga katki lõigata (kui õnnestub) ja see eemaldada. Edasi tuleks kaevata ettevaatlikult kätega.

Välja kaevatud taimed, kindlasti okaspõõsad ja õunapuud, tuleb päikese eest varjata.


Allikas: Virkuse maastikukujundus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles